UE pregătită să intervină dacă izbucnesc noi violenţe în Bosnia

Oficialii UE şi NATO avertizează împotriva oricăror noi mişcări de secesiune în regiunile autonome din Bosnia, blocul european insistând că este pregătit să intervină rapid dacă ambiţiile secesioniste renăscute declanşază din nou violenţe în această ţară.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
30.03.2017

Forţa UE de Menţinere a Păcii (EUFOR) în Bosnia a avertizat, marţi, liderii politici ai ţării că este pregătită să intervină rapid dacă vor avea loc noi violenţe, după două decenii de la încetarea războiului etnic în care au fost ucişi 100.000 de oameni.

Se amplifică temerile în legătură cu instabilitatea tot mai mare în regiunea Balcanică, inclusiv presiunile secesioniste din Bosnia, un boicot parlamentar în Muntenegru şi noi tensiuni între Serbia şi fosta sa provincie Kosovo.

Guvernul Republicii Srpska, ciudata formaţiune rezultată după asediul sârbilor asupra oraşului Saraivo, una dintre cele două entităţi care compun Bosnia şi Herţegovina, a avertizat guvernul central bosniac să nu ia măsuri împotriva autonomiei sale, susţinând că intenţionează să organizeze un referendum pe tema secesiunii în 2018.

Mişcarea de secesiune se concentrează în principal în jurul unor probleme legate de sectorul judiciar, în contextul în care Curtea Constituţională a ţării a anulat hotărârile luate de instanţele regiunii autonome. Diplomatul austriac Valentin Inzko a avertizat că orice încercare de secesiune va duce la o intervenţie internaţională şi că Occidentul nu va accepta niciodată o Republică Srpska independentă.

O astfel de mişcare secesionistă va complica probabil eforturile UE şi NATO de a absorbi Bosnia şi, în general, există o opoziţie în blocul european şi alianţa vestică faţă de orice formă de autonomie sârbă care ia naştere din Bosnia – poate şi din cauza faptului că Serbia a refuzat deja să adere la NATO.

NATO a declarat că în cazul unor violenţe în Bosnia ar putea trimite imediat active militare, în principal din Italia şi Germania. Temerile pentru un nou conflict în Bosnia s-au amplificat după ce sârbii au cerut separarea de Bosnia a Republicii Srpska.

Recent sârbii au votat covârşitor pentru păstrarea unei sărbători naţionale ortodoxe, pe care principala instanţă centrală bosniacă a declarat-o neconstituţională.

Cele două regiuni autonome ale Bosniei create după război - Republica Srpska şi Federaţia Bosniaco-Croată - eclipsează în mare parte cabinetul central slăbit din Sarajevo. Ca urmare, reformele şi dezvoltarea economică au suportat consecinţele neînţelegerilor politico-etnice şi a unor viziuni conflictuale în ce priveşte viitorul naţiunii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor