Votul final al Senatului SUA privind aderarea Muntenegrului la NATO are loc marţi sau miercuri

Muntenegru este pe cale să devină membru al NATO, după ce Senatul american a decis într-un vot de procedură să susţină aderarea Muntenegrului în alianţă. Susţinătorii mişcării au declarat că acest pas va trimite Rusiei un mesaj dur.
Două steaguri NATO şi două steaguri muntenegrene sunt afişate pe clădirea guvernului din Cetinje, Muntenegru, 3 decembrie 2015.
Două steaguri NATO şi două steaguri muntenegrene sunt afişate pe clădirea guvernului din Cetinje, Muntenegru, 3 decembrie 2015. (Captură Foto)

Senatorii americani au votat aproape în unanimitate, cu 97 de voturi pentru şi două împotrivă, pentru aderarea Muntenegrului la NATO cu prilejul unui vot de procedură ce a avut loc luni. Votul final, care îl va autoriza pe preşedintele american să ratifice tratatul, va avea loc marţi seară sau miercuri.

Membri ai Senatului SUA au susţinut că după votul de ieri se estimează ca Muntenegru să obţină majoritatea de două treimi necesară pentru a deveni membru al alianţei militare vestice.

Pe lângă SUA, mai trebuie ca Olanda şi Spania să ratifice, de asemenea, aderarea Muntenegrului la NATO. Toţi membrii alianţei trebuie să ratifice cererea de aderare pentru ca aceasta să-şi continue parcursul.

Muntenegru se situează pe o aşa-zisă “linie de falie” geopolitică în regiune. Alegând un guvern pro-UE în octombrie 2016, rezultatul cererii sale de aderare la NATO ar putea determina direcţia în care se îndreaptă regiunea: către NATO şi UE, sau înapoi în sfera de influenţă a Rusiei.

25 din cei 28 de membri ai alianţei NATO au ratificat cererea Muntenegrului, o ţară cu 620.000 de locuitori dar care este văzută ca un aliat geostrategic. Kremlinul se opune aderării Muntenegrului la NATO, susţinând că mişcarea reprezintă o “provocare” ce va consolida prezenţa militară a alianţei în Balcani.

Singurele voturi NU au venit de la senatorii republicani Rand Paul şi Mike Lee, care au blocat votul timp de câteva luni.

Votul din Senatul SUA a avut loc la câteva zile după ce un procuror special muntenegrean a acuzat “organisme ale statului rus” de implicare într-o presupusă lovitură de stat în timpul alegerilor de anul trecut din Muntenegru. Moscova a susţinut că acuzaţia este “absurdă”.

Senatorul american John McCain a descris aderarea Muntenegrului ca un test de “determinare” împotriva lui Putin. “El a încercat să dea o lovitură” pentru a răsturna guvernul muntenegrean ales liber, a declarat McCain în sesiunea de luni a Senatului. “Acea lovitură a eşuat. Dar vă pot asigura că, în cazul în care îl respingem, Muntenegru nu va mai rămâne democraţia care este astăzi”.

Administraţia noului preşedinte american Donald Trump a încurajat politicienii să susţină cererea de aderare a naţiunii balcanice. Secretarul de stat Rex Tillerson s-a adresat liderilor Senatului, la începutul lunii martie, susţinând că aderarea Muntenegrului la NATO este în mod clar “în interesul SUA”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe