Tillerson propune o nouă dată în luna aprilie pentru reuniunea NATO
alte articole
Departamentul de Stat american a confirmat faptul că Washingtonul a propus o altă dată pentru o întâlnire NATO, după ce Tillerson a respins ideea ca aceasta să fie reprogramată. Decizia sa de a prioritiza o întâlnire cu China, a fost descrisă ca fiind “fără precedent”.
La reuniunea NATO din 5-6 aprilie din Bruxelles, va participa adjunctul Secretarului de stat american, întrucât Tillerson va rămâne în ţară pentru a participa la convorbirile ce vor avea loc între preşedintele american Donald Trump şi omologul său chinez Xi Jinping. În plus, tot în luna aprilie, Tillerson va efectua o vizită la Moscova.
Decizia iniţială de a nu participa la întâlnirea NATO a generat imediat noi temeri în legătură cu loialitatea preşedintelui Trump faţă de NATO, lucru pe care Washingtonul l-a respins imediat.
Departamentul de Stat a insistat că Tillerson se va întâlni cu majoritatea miniştrilor de Externe din NATO la o conferinţă anti-ISIS ce va avea loc în această săptămână, adăugând că decizia de neparticipare nu este fără precedent, întrucât foşti secretari de stat nu au participat la întâlnirea din aprilie în 2003 şi 1999. ISIS este un alt nume sub care mai este cunoscut grupul jihadist Statul Islamic.
Alianţa militară vestică propusese să schimbe datele întâlnirii pentru ca Tillerson să poată participa atât la discuţiile cu oficialii NATO, cât şi la cele cu preşedintele chinez Xi Jinping, dar Departamentul de Stat a respins ideea, au declarat, luni, pentru Reuters, un fost oficial american şi un fost diplomat NATO, ambii sub condiţia anonimatului.
Anunţul a neliniştit câţiva aliaţi europeni, în special cei din fostul bloc sovietic, care se confruntă cu acţiuni tot mai agresive ale Rusiei.
În timpul campaniei sale prezidenţiale, Trump a descris NATO ca fiind o alianţă învechită dar şi-a schimbat retorica după învestirea sa oficială în luna ianuarie, afirmând că susţine alianţa.
Decizia lui Tillerson de a nu participa la întâlnirea NATO din aprilie are loc la câteva zile după ce Trump a scris pe Twitter că Germania datorează sume mari de bani Alianţei militare vestice şi Statelor Unite. Mesajul a venit după prima sa întâlnire cu Angela Merkel la Casa Albă.
În timp ce oficialii NATO din Bruxelles au minimalizat, marţi, importanţa deciziei Secretarului de Stat, mai mulţi foşti diplomaţi americani şi-au exprimat îngrijorarea faţă de mesajul trimis de Rex Tillerson.
Între timp, Tillerson a solicitat liderilor Senatului SUA să aprobe intrarea micului stat Muntenegru în NATO, susţinând că acest pas este în interesul Statelor Unite.
Muntenegru speră să obţină, la un summit care va avea loc în luna mai, aprobarea necesară din partea celor 28 de ţări membre NATO pentru a deveni membru deplin al alianţei.