Comisar UE cere liderilor din vestul Balcanilor să îmbrăţişeze viitorul european

Johannes Hahn a cerut liderilor din vestul Balcanilor să îmbrăţişeze viitorul european şi să se abţină de la alimentarea tensiunilor regionale.
Comisarul UE pentru politică europeană de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn. (Captură Foto)
Andrei Popescu
17.03.2017

Comisarul UE pentru politică europeană de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, s-a adresat prim miniştrilor din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia şi Serbia la sfârşitul unei întâlniri de o zi desfăşurată joi în Sarajevo.

Hahn a declarat că UE consideră că este dificil de promovat viitorul regiunii tulburate în interiorul blocului cu 28 de membri când există “niveluri fără precedent de implicare dinspre est”, făcând o referire clară la interferenţa ruşilor în Balcani.

“Acum avem una dintre acele ferestre de oportunitate când fie regiunea, ca un întreg, foloseşte impulsul şi generăm o situaţie cu adevărat pozitivă, fie ajungem într-un punct cu adevărat ciudat, cu o serie de veşti proaste ce închid această fereastră”, a declarat Hahn în cadrul unei conferinţe după întâlnire.

Premierul bosniac Denis Zvizdic a declarat că toţi liderii care au participat la întâlnire sunt dedicaţi integrării în UE şi cooperării economice cu blocul european.

Totuşi, ţările se află în diferite stadii de eforturi depuse pentru aderare la Uniune şi recentele lupte politice interne şi relaţii tensionate între statele regiunii au prezentat mai multe obstacole în acest proces.

UE a declarat miercuri că Hahn va discuta la întâlnirea cu premierii albanez, bosniac, kosovar, muntenegrean, macedonean şi sârb despre “perspectivele economice şi politice ale vestului Balcanilor”, într-un efort de pregătire pentru un summit ce va avea loc în 12 iulie în oraşul italian Trieste între câteva state UE şi vest-balcanice.

Premierul sârb Aleksandar Vucic a declarat miercuri că regiunea are nevoie de un mesaj clar în privinţa aderării la bloc, invocând naţionalismul şi sentimentul pro-rus tot mai răspândite în regiune.

În Albania, în 14 martie, ministrul italian de Externe, Angelino Alfano, a cerut Uniunii Europene să îşi consolideze angajamentul în privinţa integrării ţărilor vest-balcanice pentru a ajuta la contracararea tensiunilor naţionaliste tot mai intense în regiune.

“Ţările balcanice au o importanţă strategică nu doar pentru Italia, ci pentru întreaga Europă”, a susţinut Alfano.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor