Mugur Isărescu: Războiul dintre bănci şi clienţi trebuie încheiat

Pe fondul unei ”adevărate” restructurări a sistemului financiar bancar, băncile şi clienţii trebuie să înţeleagă că nu pot trăi numai din comisioane, ci trebuie să conlucreze cu firmele, astfel încât să determine o creştere sustenabilă a economiei, reiese din discursul susţinut joi de Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, potrivit Hotnews.
Mugur Isărescu (Epoch Times România)
P. P.
27.11.2014

Pe fondul unei ”adevărate” restructurări a sistemului financiar bancar, băncile şi clienţii trebuie să înţeleagă că nu pot trăi numai din comisioane, ci trebuie să conlucreze cu firmele, astfel încât să determine o creştere sustenabilă a economiei, reiese din discursul susţinut joi de Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, potrivit Hotnews.

De asemenea, în parcursul discursului său, Isărescu a apreciat că analiştii bancari din România au responsabilitatea de a contribui şi mai mult la buna înţelegere a mecanismului economiei de piaţă cât şi la creşterea nivelului de înţelegere a publicului.

Isărescu este de părere că România este într-o stare de paradox, de vreme ce îndeplineşte toate criteriile de la Maastricht, cu toate acestea sistemul financiar nu va putea face tranziţia la moneda euro nici în următorii doi ani.

”În România este macrostabilitate, toate cele cinci criterii de la Maastricht sunt îndeplinite, din coadă am ajuns în frunte. Dar nu ne trebuie euforie. Şi suntem iar într-o stare de paradox: deşi avem toate criteriile de la Maastricht îndeplinite, nu putem să vorbim despre trecerea la euro nici peste doi ani. Sprijinim şi ideea de adoptare ca ancoră, ca punct de catalizare, dar nu putem să ne aventurăm, pentru că abordarea e riscantă. Toate cele cinci criterii sunt îndeplinite, dar trebuie acum să le păstrăm”, a afirmat Isărescu.

Guvernatorul BNR mai arată că, în aceste condiţii, economia românească este stabilă, dar are unele probleme de natură microeconomică, precum numărul mare de insolvenţe din ultimii ani. De asemenea, perioada de restructurare a sistemului financiar bancar se arată una dificilă, în care ”e greu să faci o chirurgie adâncă”.

”Sistemul financiar bancar traversează o adevărată restructurare. Când te restructurezi e greu să faci o chirurgie adâncă. E greu să explodeze creditul. E o perioadă dificilă, de scoatere în afară bilanţului a creditelor neperformante”, a adăugat acesta.

Dar în ciuda problemelor financiare întâmpinate de sistemul bancar financiar, Guvernatorul BNR s-a declarat optimist şi a apreciat că băncile vor trebui să conlucreze cu firmele, pentru a determina o creştere sustenabilă a economiei.

Iar creşterea economică adevărată, afirmă acesta, provine din investiţii, din productivitate, din forţă de muncă calificată, lucruri care nu au legătură directă cu BNR.

Printre principalele măsuri sugerate de Guvernatorul BNR, în vederea sprijinirii creşterii economice, este creditarea ”sănătoasă„ către corporaţii, mai ales că băncile depind de creditare".

Discursul şefului BNR a fost susţinut în cadrul seminarului ”Economia românească între macrostabilitate şi microtensiuni”, organizat de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) la Banca Naţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor