Moscova vrea să creeze un bloc comercial eurasiatic care să concureze cu SUA, UE şi China, dar sancţiunile şi influenţa occidentală stau în cale [Financial Times]
![](https://image.epochtimes-romania.com/2020/01/139246_top.jpg)
Kremlinul doreşte să vadă Rusia în centrul unui „bloc comercial eurasiatic” care va concura cu Statele Unite, Uniunea Europeană şi China, potrivit unui raport prezentat în cadrul unei sesiuni strategice conduse de premierul rus Mihail Mişustin în aprilie 2024, relatează Financial Times citat de Meduza.io.
La reuniune au participat câteva zeci de oficiali guvernamentali de rang înalt şi şefi ai celor mai mari companii de stat din Rusia, precum şi Alexander Dugin, autorul doctrinei Eurasiatice a Rusiei - şi Serghei Karaganov, un reprezentant al aripii dure a oficialilor ruşi, cunoscut pentru îndemnurile către lansarea unui atac nuclear preventiv asupra Europei şi a Marii Britanii.
Potrivit raportului, autorităţile ruse consideră crearea unei noi „macroregiuni” comerciale un proiect pe termen lung care „va supravieţui negocierilor cu Occidentul privind soarta Ucrainei” şi va ajuta Moscova să îşi consolideze poziţia pe scena mondială, notează FT.
Se aşteaptă ca noul bloc să conecteze Rusia cu ţările din „sudul global”, oferindu-le acestora acces la materii prime, promovând legături financiare şi de transport şi unindu-le printr-o „viziune comună asupra lumii, în care scriem regulile noii lumi şi avem propria noastră politică de sancţiuni”.
În ciuda obiectivelor mari, raportul evidenţiază obstacole semnificative în calea punerii în aplicare a proiectului.
În special, raportul remarcă faptul că Occidentul a exercitat cu succes presiuni asupra ţărilor din Asia Centrală pentru a se conforma sancţiunilor, folosind tehnica „morcovul şi şi bastonul” şi oferindu-le acces la pieţele globale şi la lanţurile de aprovizionare care ocolesc Moscova.
În plus, aliaţii Moscovei au profitat de sancţiuni pentru a scoate întreprinderile ruseşti din jurisdicţia lor, pentru a controla fluxurile de import şi export şi pentru a reloca producţia departe de Rusia.
Autorii raportului recunosc că Rusia va trebui să „joace pe termen lung” pentru a păstra ţările din Asia Centrală aproape de ea. Acestea, la rândul lor, profită de „vulnerabilitatea” Rusiei şi încearcă să se unească în alianţe care exclud Rusia. După cum se menţionează în raport, ţările din Asia Centrală „şi-au schimbat viziunea asupra lumii prin regândirea istoriei noastre colective”, promovând limba engleză în locul limbii ruse, adoptând standarde educaţionale occidentale şi trimiţându-şi elitele să studieze în Occident.
Raportul a numit Bielorusia drept cel mai de succes exemplu de consolidare a legăturilor economice şi a influenţei Rusiei.
„Un raport intern prezentat la o sesiune de strategie prezidată de prim-ministrul Mihail Mişustin în aprilie anul trecut oferă o privire neobişnuită asupra modului în care războiul Rusiei în Ucraina a afectat relaţiile cu unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai săi [ai Moscovei]”, explică Financial Times.