Ucraina îşi comemorează victimele foametei din perioada stalinistă
alte articole
Poroşenko, însoţit de premierul Arseni Iaţeniuk şi sute de ucraineni, a aşezat spice de grâu simbolice şi a aprins lumânări în faţa Monumentului dedicat Holodomorului – sau “moarte prin înfometare” – în centrul Kievului.
Foametea din 1932-1933 a avut loc în condiţiile în care recoltele nu erau bogate iar politia sovietică a lui Stalin a aplicat o politică brutală de colectivizare a agriculturii, prin confiscarea grânelor şi a altor alimente.
Preşedintele ucrainean pro-Vest a declarat că aceasta este una dintre cele mai întunecate pagini din istoria ţării şi o “manifestare a războiului hibrid vechi de câteva secole ce este purtat de Rusia împotriva Ucrainei”, ca parte a unei încercări de a “distruge naţiunea ucraineană”.
“Războiul hibrid” este un termen folosit de Kiev şi aliaţii săi occidentali pentru a descrie conflictul armat din estul Ucrainei între soldaţii guvernamentali ucraineni şi separatiştii pro-ruşi. În acel conflict au fost ucise peste 8.000 de persoane începând cu aprilie 2014.
Kievul şi Occidentul acuză Moscova că susţine conflictul prin furnizarea de sprijin militar şi trupe regulate către separatiştii din estul Ucrainei. Moscova neagă orice implicare în conflict, care a izbucnit la o lună după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea.
“Ucraina luptă împotriva agresiunii ruseşti de 21 de luni. Ura Rusiei faţă de Ucraina şi dorinţa ei de a distruge poporul ucrainean au rămas neschimbate”, a declarat Poroşenko cu câteva minute înainte ca ţara să ţină un minut de reculegere pentru victimele Holodomorului.
“Sunt convins că foametea nu ar fi avut loc dacă nu ne-am fi pierdut statul independent în anii 1920”, a precizat preşedintele ucrainean.
Conform celor mai recente studii, aproximativ 80% dintre ucraineni consideră Holodomorul un genocid folosit în mod specific de regimul lui Stalin pentru a eradica ţărănimea ucraineană potenţial stânjenitoare pentru planurile sovieticilor.
Magnitudinea numărului de victime rămâne o controversă puternică între istorici, estimările variind de la 5 la 9 milioane de ucraineni ucişi de acea foamete.
Ucraina îşi comemorează din 1998 victimele Holodomorului în cea de-a patra sâmbătă a lunii noiembrie.