Procurorii polonezi vor exhuma victimele neincinerate ale tragediei din Smolensk

Procurorii polonezi vor exhuma toate rămăşiţele neincinerate ale victimelor tragediei aeriene din 2010 din Rusia, în cadrul căreia a murit preşedintele ţării de la acel moment
Locul prăbuşirii avionului prezidenţial polonez în Smolensk, Rusia, aprilie 2010. (Captură Foto)
Andrei Popescu
22.06.2016

Examinări post-mortem cuprinzătoare sunt “esenţiale pentru reconstruirea lanţului de evenimente şi stabilirea cauzei prăbuşirii [avionului], în ciuda anilor care au trecut”, a susţinut Procuratura Generală într-o declaraţie.

Şase dintre cele nouă cadavre exhumate anterior au fost aparent identificate greşit, a adăugat procuratura, iar redeschiderea sicrielor – care au fost sigilate în Rusia – este considerată necesară pentru a confirma toate identităţile.

Lech Kaczynski, preşedintele polonez de la acea vreme şi fratele geamăn al celui mai puternic politician actual al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, a fost ucis în accidentul aerian din aprilie 2010, aşa cum s-a întâmplat cu Prima Doamnă, mai mulţi comandanţi militari, şeful băncii centrale şi alţi oficiali de stat de rang înalt. În total au murit 96 de persoane.

O anchetă lansată de guvernul anterior de centru al Platformei Civice (PO) – condus la acea vreme de actualul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk – a susţinut că tragedia a fost produsă de o eroare de pilotaj.

Avionul s-a prăbuşit pe timp de ceaţă deasă în apropierea aeroportului din Smolensk şi comisii separate de experţi în aviaţie din Polonia şi Rusia au învinuit pregătirea insuficientă a echipajului avionului şi eroarea umană în circumstanţe adverse.

Jaroslaw Kaczynski – un rival înverşunat al lui Tusk – pare hotărât să îi descopere şi să îi pedepsească pe cei vinovaţi de moartea fratelui său. Liderul partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) susţine că s-ar putea ca avionul să se fi prăbuşit din cauza unei explozii la bord, arătând cu degetul în repetate rânduri înspre Tusk.

Ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz, a declarat marţi în Varşovia că avionul s-a dezintegrat la câţiva metri deasupra solului.

Anchetele nu au reuşit să clarifice întrebări esenţiale asupra mai multor puncte cheie legate de accident, dintre care unele sunt extrem de şocante.

PiS nu a acuzat niciodată Rusia că ar fi orchestrat moartea fostului preşedintelui, dar a declarat în repetate rânduri că Moscova a beneficiat de pe urma tragediei. Oficialii PiS au acuzat Moscova de prelungirea investigaţiei şi ascunderea dovezilor - cutiile negre şi rămăşiţele avionului. Rusia a negat acuzaţiile.

Evoluţia cazului are loc la doar câteva luni după ce noul guvern a unit funcţiile de procuror general şi ministru al justiţiei, asigurându-şi astfel un control mai direct asupra investigaţiei şi, de asemenea, după ce noul guvern PiS a decis să relanseze o nouă investigaţie asupra cazului.

Accidentul s-a produs în apropiere de Smolensk, vestul Rusiei, într-o zonă plină de semnificaţii istorice: politia secretă sovietică, temuta NVKD, responsabilă de moartea a numeroase persoane în timpul domniei lui Stalin, a ucis la Katyn 22.000 de ofiţeri polonezi şi intelectuali în 1940, o crimă pe care Rusia a atribuit-o Germaniei naziste.

Guvernul post-sovietic al Rusiei nu şi-a cerut niciodată scuze pentru masacrul de la Katyn.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor