Oraş rusesc îi ridică dictatorului Stalin un monument nou

Un monument al fostului lider sovietic Iosif V. Stalin va fi ridicat în oraşul Surgut din centrul Rusiei, a raportat marţi website-ul de ştiri Meduza.
Fostul dictator sovietic Iosif V. Stalin.
Fostul dictator sovietic Iosif V. Stalin. (Captură Foto)

Grupul civic local “Russkii Dukh” (Sufletul Rusesc) cumpără bustul lui Stalin dintr-un magazin de antichităţi din Ekaterinburg, aproximativ 150.000 de ruble (2.300 de dolari) fiind strânşi pentru a acoperi costul ridicării unui monument dictatorului rus.

“Dacă autorităţile municipale sunt de acord, vom amplasa monumentul pe spaţiul municipal”, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului, Denis Hanzhin. “Dacă nu, atunci îl vom amplasa pe spaţiu privat. Oricum, [monumentul] va fi instalat înainte de sfârşitul verii”.

O petiţie împotriva ridicării monumentului a strâns până acum peste 320 de semnături, conform website-ului Meduza.

Regimul lui Stalin a ucis milioane de persoane în timpul regimului totalitar comunist din Uniunea Sovietică, deşi estimările variază în mare parte. Totuşi, Stalin se bucură de un oarecare suport în Rusia, iar un sondaj controversat realizat în 2006 a susţinut că 35% dintre ruşi ar vota pentru fostul dictator sovietic dacă acesta încă ar mai trăi.