Portretul lui Stalin afişat pe un panou publicitar în oraşul Novosibirsk

Înaintea ceremoniilor ocazionate de Ziua Victoriei, Partidul Comunist din oraşul rusesc Novosibirsk a decis să afişeze portretul fostului dictator sovietic Stalin pe mai multe panouri publicitare stradale.
Stalin renăscut în Rusia
Stalin renăscut în Rusia (Alexander Filyurin / Facebook)

Un panou publicitar care afişează portretul dictatorului sovietic Iosif Stalin a apărut pe străzile oraşului Novosibirsk din centrul Rusiei, a raportat miercuri website-ul Meduza.

Partidul Comunist local a plătit pentru panoul publicitar pe care îl vor folosi la ceremonile ocazionate de Ziua Victoriei.

Secretarul adjunct al Partidului Comunist local, Renat Suleimanov, a declarat postului de radio Govorit Moskva că grupul va ridica 25 de panouri publicitare pentru celebrarea lui Stalin.

“El este întruchiparea guvernului de la acea vreme şi a adus o contribuţie importantă în lupta pentru victorie”, a precizat Suleimanov.

“Stalin a fost comandantul suprem care a condus această naţiune în Marele Război Patriotic. Este un fapt al istoriei şi nu poate fi uitat niciodată. Îl salutăm pe el şi pe ceilalţi veterani curajoşi”, a susţinut oficialul comunist.

Regimul lui Stalin a fost responsabil pentru moartea a milioane de oameni în Uniunea Sovietică. Totuşi, fostul dictator comunist încă ar fi dorit în Rusia, un sondaj de opinie controversat în 2006 susţinând că 35% dintre ruşi l-ar fi votat pe Stalin dacă acesta s-ar mai afla în viaţă.

Dictatorul Iosif Visarionivici Stalin a răspândit teroarea în rândul populaţiei din Uniunea Sovietică. Planurile de industrializare rapidă şi politicile agricole au dus la moartea a milioane de oameni din cauza foametei, estimându-se că între 2,6 milioane şi 10 de milioane de oameni au murit din cauza foametei severe. Totodată, în timpul Marii Epurări a lui Stalin (o campanie în care orice persoană care s-a opus părerilor sale era ucisă) au fost executaţitoţi cei care s-au opus. Pe lângă moartea prin înfometare, în perioada 1921 - 1953 arhivele sovietice au înregistrat: 799.455 execuţii, 1,7 milioane decese în Gulag şi 390.000 decese în urma relocărilor forţate. 2,9 milioane de decese sunt notate în mod oficial în timpul regimului stalinist, însă estimările privind numărul celor ucişi sunt mult mai mari.