Consiliul Uniunii Scriitorilor din RM: declaraţiile lui Pettit ating valorile identităţii naţionale româneşti
alte articole
Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova, întrunit expres într-o şedinţă lărgită, a luat atitudine faţă de declaraţiile ambasadorului SUA în Republica Moldova, James D. Pettit, făcute la un post public de televiziune. Potrivit unui comunicat, declaraţiile ating „sfânta sfintelor”, adică valorile identităţii naţionale româneşti, unitatea de limbă, istorie şi cultură, care au stat la temelia Mişcării de eliberare naţională, începute şi consolidate în anii ‘80 tocmai în jurul Uniunii Scriitorilor din Moldova.
Lupta cu „imperiul răului”, formula aparţinând preşedintelui american de atunci Ronald Reagan, includea, de la bun început, respingerea falsurilor referitoare la anexarea, în 1812, a Basarabiei la Rusia ţaristă, şi a celor staliniste privind existenţa celor două limbi şi două popoare, şi impunea lichidarea consecinţelor odiosului Pact Ribbentrop-Molotov din anul 1939, declară membrii Uniunii Scriitorilor.
“Amintim că înţelegerea perfidă dintre cei doi tirani – Stalin şi Hitler – a provocat declanşarea celui de-al doilea război mondial prin împărţirea sferelor de influenţă, ocuparea statelor baltice, dezmembrarea Poloniei, iar teritoriul dintre Prut şi Nistru (ieri Basarabia istorică, azi Republica Moldova), fiind rupt de la Patria-mamă – România”, se mai arată în declaraţie.
Miza Mişcării de eliberare naţională şi ideile de bază ale Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, din 27 august 1991, vizau, prin excelenţă, desprinderea de „imperiul răului”, revenirea în timp „la spaţiul istoric al devenirii noastre naţionale” şi sprijinul acordat de cea mai democratică ţară din lume – SUA. Regretăm, între altele, că domnul Ambasador nu a citit, precum se vede, Declaraţia de Independenţă, documentul edificator pentru întemeierea statului modern Republica Moldova.
Şi iată că, ad advérso, tocmai un diplomat american, după 25 de ani de Independenţă sfâşiată de războaie, de separatism, de embargouri şi blocade economice dinspre Rusia, vine să anuleze orice speranţă de libertate şi unitate naţională.
Totodată, reprezentanţii Uniunii Scriitorilor cataloghează drept straniu şi faptul că interviul lui James D. Pettit nu conţine nicio aluzie la retragerea armatelor ruse de pe teritoriul nostru în conformitate cu Acordul de la Istanbul, 1999, şi la perspectiva aderării Republicii Moldova la NATO, în schimb, stimulează poftele separatiste („Transnistria trebuie să aibă un statut special”), dezgolind astfel ineficienţa explicabilă acum a formatului „5 2” în reglementarea conflictului transnistrean.
Respectiv, “aşteptăm o atitudine netă de la instanţele menite a clarifica şi spulbera nedumeririle noastre. Iar pe ambasadorul SUA în RM, dacă nu va fi revocat între timp, îl invităm la o discuţie în cadrul Uniunii Scriitorilor (Români!) din Republica Moldova, în urma căreia poate îşi va lichida lamentabilele carenţe de necunoaştere a istoriei românilor basarabeni din actuala Republica Moldova”.