Traian Igaş: USL nu înţelege că românii nu mai vor de mult o justiţie subordonată politic

Vicepreşedintele PDL Traian Igaş a declarat joi că liderii USL nu “înţeleg că românii nu mai vor de mult o justiţie subordonată politic” şi că “disperarea” preşedintelui interimar Crin Antonescu îl determină să facă afirmaţii care “rad orice urmă de liberalism din alianţa social-liberală”.
Senatorul democrat-liberal, Traian Igaş. (Epoch Times România)
Ana Petrescu
16.08.2012

Vicepreşedintele PDL Traian Igaş a declarat joi că liderii USL nu “înţeleg că românii nu mai vor de mult o justiţie subordonată politic” şi că “disperarea” preşedintelui interimar Crin Antonescu îl determină să facă afirmaţii care “rad orice urmă de liberalism din alianţa social-liberală”.

“Justiţia cere să fie lăsată să îşi facă treaba, iar USL nu înţelege că românii nu mai vor de mult o justiţie subordonată politic. După ce l-a muştruluit pe Ponta, Antonescu trece peste colegul său de alianţă şi preia din ideile liderilor de facto ai PSD, cum e Ion Iliescu şi garda veche. Cred că disperarea îl face pe Antonescu să radă orice urmă de liberalism din alianţa social-liberală”, a declarat Traian Igaş.

De asemenea, vicepreşedintele PDL a adăugat că era de aşteptat că la acuzaţiile lui Crin Antonescu Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o să reacţioneze critic.

“Când cel mai înalt oficial al statului român aduce astfel de acuzaţii justiţiei, la ce ne putem aştepta din partea sa? Consiliul Superior al Magistraturii i-a răspuns preşedintelui interimar luând act cu îngrijorare de declaraţiile acestuia. Mai mult chiar, reprezentanţii CSM i-au cerut lui şi altor politicieni să nu mai facă afirmaţii referitoare la derularea unor anchete penale ce vizează aspecte ale procesului electoral din cadrul referendumului. După ce au făcut ping-pong cu voturile românilor după referendum, ieri, preşedintele interimar Crin Antonescu s-a postat la pupitrul prezidenţial şi a făcut declaraţii de natură a intimida bunul mers al justiţiei. Se pare că CSM a prevăzut următorul pas al acestei noi puteri în ceea ce priveşte justiţia şi le-a specificat faptul că procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale, fac parte din puterea judecătorească”, a conchis Traian Igaş.

Preşedintele interimar Crin Antonescu i-a cerut public miercuri preşedintelui CSM, Alina Nicoleta Ghica, să convoace o şedinţă a instituţiei pe tema cercetărilor "masive" făcute de procurori pe tema referendumului, precizând că aşteaptă un răspuns cât mai curând.

În răspunsul de joi CSM a criticat vehement declaraţiile lui Crin Antonescu.

"CSM ia act cu profundă îngrijorare de declaraţiile şi acuzaţiile formulate de la nivelul preşedinţiei interimare a României, privind anchetele penale ce vizează aspecte ale procesului electoral din cadrul referendumului pentru suspendarea preşedintelui României, aflate în curs de derulare", relevă comunicatul remis de instituţie.

Totodată, CSM a reiterat apelul la neinterferenţă a politicienilor în sfera justiţiei, pentru că acest lucru ar încălca principiilor fundamentale ale statului de drept, ce decide supremaţia legii şi independenţă actului de justiţie, ca elemente cheie în arhitectura instituţională a României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor