Cezar Preda: Posibilele schimbări la DNA şi Parchet General ar scădea credibilitatea acestora pe plan european

Conferinţă de presă Cezar Preda PDL
Conferinţă de presă Cezar Preda PDL (Epoch Times România)

Prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat vineri pentru Epoch Times că ordinul de prelungire cu şase luni a lui Daniel Morar în funcţia procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) dat de Laura Kovesi nu poate fi comentat de nimeni, iar în cazul în care Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi ministrul Justiţiei are altă părere este “problema domniei sale”. În plus, democrat liberalul consideră că aducerea unor schimbări în astfel de instituţii nu ar face decât să le scadă credibilitatea la nivel european.

“Din tot ce a însemnat mecanismul de cooperare şi verificare singurele puncte albe ale noastre erau progresele făcute de DNA şi de Parchetul General. Cred că în acest sens şi din declaraţiile actualului Guvern va trebui să ne păstrăm această liniaritate a mersului înainte. Cred că prelungirea mandatului domnului procuror şef al DNA, fiind în dreptul procurorului general al României, nu se poate comenta ordinul. Dacă CSM-ul sau ministrul Justiţiei al USL-ului are altă părere e treaba domniei sale. Din punctul nostru de vedere această continuitate este benefică, mai ales că România se află într-o criză politică, iar într-o criză politică nu schimbi şi singurele instituţii care mai sunt credibile la nivel european”, a notat Cezar Preda pentru un reporter Epoch Times.

În cadrul conferinţei de presă, Cezar Preda a afirmat că mesajul pe care îl transmite clar PDL către cetăţenii României este acela de luptă pentru statul de drept şi pentru reîntoarcerea preşedintelui ales de popor Traian Băsescu la Cotroceni. Totodată, vice-preşedintele PDL l-a somat pe premier să retragă “ordinul ilegal” de a modifica listele electorale şi de a nu lua în considerare românii care au votat în străinătate.

“E clar că cetăţenii României aşteaptă un mesaj clar de la singurul partid de opoziţie din România din acest moment. Mesajul nostru este fără echivoc: ne vom bate pentru statul de drept, pentru respectarea Constituţiei şi legilor, pentru democraţie şi pentru revenirea preşedintelui al României Traian Băsescu la Cotroceni. Premierul Ponta a spus astăzi o nouă prostie fără margini. Că cetăţenii români cu domiciliul în străinătate trebuie scoşi de pe listele permanente. Domnule prim-ministru, cine are CNP românesc nu poate fi scos de pe listă oriunde ar domicilia şi unde s-ar afla. De fapt continuaţi în spatele uşilor închise să spuneţi altceva decât spuneţi oficial. Aţi transmis acestor ordin autorităţilor locale şi prefecţilor în teleconferinţă şi vă somăm să vă retrageţi acest ordin ilegal de a se modifica listele electorale cu cei care au dreptul legal să fie pe listele electorale. Transmitem Uniunii Social Liberale şi premierului Ponta că actualizarea listelor electorale permanente are reguli foarte stricte şi nu numai cele de a număra morţii şi de a da afară din listă copiii, fraţii sau părinţii care au plecat pentru o lună sau mai mult să muncească în străinătate. Altele sunt regulile care introduc sau scot de pe listele electorale cetăţenii României”, a afirmat democrat-liberalul.

De asemenea, Preda a precizat că nu pot exista diferenţe mai mari de 0.1% atunci când reactualizezi listele electorale şi că eforturile primului-ministru Victor Ponta şi ale preşedintelui interimar Crin Antonescu de a aduce pânăp la 25 august liste cu 1.4 milioane de români sunt futile.

“PDL are experienţa conducerii Ministerului de Interne în atâtea guvernări. Nu pot fi diferenţe mai mari de 0.1% atunci când te apuci să reactualizezi listele, care în general, şi aici este iar este o mare minciună a USL-ului, sunt actualizate periodic şi perioadele sunt foarte scurte. Degeaba numără morţii domnul Ponta şi domnul Antonescu, morţii, Dumnezeu să-i ierte, sunt evidenţiaţi în fiecare lună prin protocol între autorităţi locale, Ministerul de Interne şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale pentru că nu mai sunt cazuri când copii sau rudele lua pensiile încă mult timp după ce persoana îndreptăţită să ia pensia deceda. Prima acţiune ordonată de Ponta aceasta a fost. Să scoatem de pe listă tot ce putem pentru că noi avem un plan. Trebuie să ne aduceţi în 25 august listele electorale cu mai puţin de 1.4 milioane de oameni, pentru ca atât ne trebuie nouă să ne continuăm planul de împiedicare a preşedintelui României ales să revină la Cotroceni”, a precizat Cezar Preda.

Întrebat de un reporter ce acţiuni va lua PDL-ul în cazul în care Curtea Constituţională va anula referendumul, Cezar Preda a replicat că atunci când faci acest lucru este anulată şi hotărârea Parlamentului de suspendare a şefului de stat.

“Am văzut-o şi pe doamna judecător joi Aspazia Cojocaru spunând că, în opinia domniei sale, ar trebui anulat referendumul. Eu ştiu că atunci când anulezi un referendum înseamnă că anulezi inclusiv hotărârea Parlamentului de suspendare a preşedintelui şi declanşare a referendumului. Asta înseamnă a anula ceva. Dacă îl invalidezi e cu totul altceva”, a explicat democrat-liberalul.

Vice-preşedintele PDL a conchis că acţiunile actualului Guvern menţin ţara într-o stare totală de criză, fapt ce se răsfrânge în principalul asupra mediului economic, prin deprecierea constantă a leului. De asemenea, Cezar Preda a anticipat că, în acest context, în maxim o lună de zile situaţia va scăpa de sub control.

“Toate acţiunile acestui Guvern conduc la menţinerea României în criză totală, iar acest lucru va continua să creeze probleme mari economiei româneşti. În prima zi după referendum pieţele au reacţionat previzibil şi au calmat deprecierea leului, dar imediat după acţiunile la Curtea Constituţională, leul începe să-şi continue deprecierea puternică, astfel încât într-o perioadă de 30 de zile lucrurile vor scăpa de sub control. Iată nu este aşa cum a previzionat domnul Ponta şi preşedintele interimar că lucrurile vor reveni la normal”, a concluzionat Preda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne