Moldovenii vor putea vorbi cu cei dragi la tarife similare cu cele de acasă: Preţuri mai mici la roaming cu ţările UE


Acordul de liberalizare a roamingului, între republica Moldova şi Uniunea Europeană
Acordul de liberalizare a roamingului, între republica Moldova şi Uniunea Europeană (gov.md)

Republica Moldova a semnat miercuri, 31 mai, cu Uniunea Europeană acordul de liberalizare a tarifelor de roaming, ceea ce înseamnă că atunci când vor călători în UE, moldovenii vor putea vorbi cu cei dragi la tarife similare cu cele de acasă. Acordul va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024, a anunţat preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

„Mă bucur să anunţ că ţara noastră şi Uniunea Europeană au semnat, astăzi, un Acord de liberalizare a roamingului. Asta înseamnă că, atunci când vom merge în ţările UE, vom putea vorbi cu familiile noastre rămase acasă, mai des şi mai ieftin”, a declarat preşedinta Maia Sandu, în cadrul conferinţei de presă susţinute alături de preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.

În acest sens, la 31 mai, în cadrul unei ceremonii în format de videoconferinţă, cu participarea prim-ministrului Dorin Recean, a vicepremierului Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a viceprim-ministrului Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice şi Digitalizării, a comisarului european pentru Extindere şi Vecinătate, Oliver Varhelyi, şi a conducerii celor mai mari companii de telefonie mobilă din Europa şi din Republica Moldova, a fost semnat un Acord voluntar.

Prim-ministrul Dorin Recean şi-a exprimat aprecierea pentru eforturile conjugate depuse de oficialii europeni şi autorităţile de la Chişinău, dar şi pentru operatorii naţionali şi internaţionali care au făcut posibilă această realizare. Şeful Executivului a subliniat faptul că reducerea tarifelor la roaming este un semnal puternic privind integrarea Republicii Moldova în spaţiul economic unic european.

„Visul nostru de a construi Europa acasă prinde contur. Mă bucur că operatorii din statele europene au răspuns apelului nostru şi putem marca, astfel, un pas important în relaţiile cu UE şi în procesul de avansare pe calea noastră de integrare europeană.

Această realizare se înscrie în eforturile noastre de a construi instituţii care să corespundă standardelor europene şi ne apropie de realizarea dorinţei de a deveni stat membru al blocului comunitar. Vreau ca cetăţenii Republicii Moldova să se simtă acasă în orice colţ al Europei”, a menţionat premierul Recean.

Comisarul european pentru Vecinătate şi Extindere, Oliver Varhelyi, a vorbit despre beneficiile pe care le are semnarea acestui Acord pentru cetăţenii Republicii Moldova.

„Reducerea tarifelor la roaming va avea numeroase avantaje pentru cetăţeni, pentru mediul de afaceri şi pentru diaspora. Sper că acest lucru va aduce Republica Moldova mai aproape de piaţă unică europeană.

Vom continua să susţinem Moldova în procesul de digitalizare şi de conectare cu valorile şi spaţiul european. În aceste timpuri incerte, este crucial să menţinem securitatea, prosperitatea, pacea şi unitatea”, a adăugat comisarul Oliver Varhelyi.

Amintim că, la 6 aprilie 2023, R. Moldova a adoptat Decizia de reglementare a tarifelor de terminare a apelurilor din UE către Republica Moldova şi de a aplica de la 1 ianuarie 2024 tarifele de apel aplicate la nivelul pieţei UE. Totodată, Republica Moldova şi România au semnat anterior un acord bilateral care a liberalizat tarifele de roaming în beneficiul cetăţenilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe