Moldova se plasează pe locul 115 la capitolul libertatea presei

Republica Moldova ocupă poziţia 115 în clasamentul internaţional al libertăţii presei. Clasamentul a fost realizat de Fredom House pentru anul 2011. Potrivit studiului, ţara noastră se află pe aceeaşi poziţie cu Macedonia, fiind cea mai bine clasată din statele CSI. În cadrul studiului a fost analizată presa din 197 de ţări. Potrivit rezultatelor, pe ultimele locuri se situează Coreea de Nord, Turkmenistan şi Uzbekistan, cu cea mai controlată presă. În schimb, pe primele poziţii s-au plasat Finlanda, Norvegia şi Suedia cu cea mai independentă şi liberă mass media.
Tatiana Chiriac
02.05.2012

Republica Moldova ocupă poziţia 115 în clasamentul internaţional al libertăţii presei. Clasamentul a fost realizat de Fredom House pentru anul 2011. Potrivit studiului, ţara noastră se află pe aceeaşi poziţie cu Macedonia, fiind cea mai bine clasată din statele CSI.

În cadrul studiului a fost analizată presa din 197 de ţări. Potrivit rezultatelor, pe ultimele locuri se situează Coreea de Nord, Turkmenistan şi Uzbekistan, cu cea mai controlată presă. În schimb, pe primele poziţii s-au plasat Finlanda, Norvegia şi Suedia cu cea mai independentă şi liberă mass media.

România ocupă locul 86, Ucraina – 116, iar Rusia - 172. Vecinii noştri români sunt cu 28 de poziţii în faţa noastră. Moldova, alături de Georgia şi Ucraina, se înscrie în lista ţărilor cu presă parţial liberă. Conform clasamentului, situaţia din Federaţia Rusă poate fi comparată cu cea din Zimbabwe. Federaţia Rusă mai este plasată şi în categoria ţărilor cu presă controlată.

Potrivit organizaţiei Freedom House în regiunea celor două Americi, situaţia privind libertatea presei s-a înrăutăţit în 2011, în special în Chile şi Ecuador. Presa din Venezuela şi Cuba a rămas la fel de restrictivă, relatează publica.md.

Freedom House constată că, în statele unde a avut loc aşa numita „primăvară arabă”, situaţia s-a îmbunătăţit semnificativ la capitolul libertatea presei. În Orientul Mijlociu - Libia, Tunisia şi Egipt au trecut de la categoria ţărilor cu presă controlată, la parţial liberă. Pe fundalul protestelor antiguvernamentale de amploare, situaţia s-a înrăutăţit în Siria şi Bahrain. În Iran nu s-au înregistrat schimbări, iar zeci de jurnalişti continuă să stea după gratii.

Raportul celor de la Freedom House arată că, Finlanda, Norvegia şi Suedia sunt ţările cu cea mai independentă şi liberă mass media. Germania, Statele Unite şi Canada se situează şi ele printre primele 30 de state cu presă independentă.

Mult mai prost stau ţări precum: Iran, Belorusia, Turkmenistan sau Uzbekistan. Cea mai gravă situaţie, la capitolul libertatea presei, se înregistrează în Coreea de Nord. Aceste ţări ocupă ultimele poziţii în lista celor de la Freedom House.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor