Freedom House: raportul Rusiei privind drepturile este o bătaie de joc

Grupul principal pentru libertate politică, Freedom House, a criticat aspru un raport recent al Ministerului rus de Externe în care Statele Unite ale Americii, Canada şi mai multe ţări europene erau numite răutăcios drept "păcălici" în materie de drepturile omului.
Cel mai cunoscut traficant de arme rus, Viktor Bout, cunoscut şi sub numele de “vânzătorul de moarte”. Este acuzat de organizarea celei mai mari reţele de trafic de armament din lume (Nicolas Asfouri / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
06.01.2012

Grupul principal pentru monitorizarea libertăţii politice, Freedom House, a criticat aspru un raport recent al Ministerului rus de Externe în care Statele Unite ale Americii, Canada şi mai multe ţări europene erau numite răutăcios drept "păcălici" în materie de drepturile omului.

Raportul numit "Despre situaţia drepturilor omului într-un număr de state din lume" nu are "nicio introducere, prefaţă sau metodologie", observă editorul Freedom House, Tyler Roylance.

"Raportul este menit să fie mai degrabă o critică la adresa celor percepuţi ca duşmani ai Kremlinului, decât o încercare reală de a promova drepturile omului în lume", adaugă Roylance.

Raportul de 90 de pagini, disponibil doar în limba rusă, dedică circa 20 de pagini Statelor Unite, în timp ce Marea Britanie, Franţa şi Germania au şi ele alocate câteva pagini fiecare.

Printre greşelile citate de Rusia cu privire la Statele Unite ale Americii a fost condamnarea traficantului de arme Viktor Bout. În luna noiembrie, Bout a fost găsit vinovat la New York pentru conspiraţie în scopul uciderii cetăţenilor americani şi livrării de rachete anti-aeriene pentru infamul grup terorist columbian marxist, Forţele Armate Revoluţionare din Columbia sau FARC.

Documentul a pus un puternic accent pe "nedreptăţile împotriva cetăţenilor ruşi sau etnicilor ruşi", a relatat grupul de drepturi. Circa 17 pagini cuprindeau plângeri legate de Estonia, Letonia şi Lituania, 12 pagini au fost alocate Georgiei şi 5 Finlandei.

"Ţările autoritare din apropiere ca Belarusul, Ucraina, Azerbaidjan, şi cele care se termină în stan" din Asia Centrală sunt curios absente," a remarcat Freedom House, în ciuda abuzurilor bine-documentate de către aproape toate organizaţiile internaţionale majore pentru drepturile omului, care au loc în aceste ţări .

Se poate ca raportul să fi fost proiectat pentru a da impresia că încălcări ale drepturilor au loc peste tot, inclusiv în Europa şi Statele Unite ale Americii, care sunt considerate locuri bune de trai, crede Roylance. Acesta "încurajează cinismul şi apatia" în rândul cetăţenilor ruşi, care ar putea fi utilizate ca mijloc de influenţare de către prim-ministrul Vladimir Putin în faţa celor mai recente proteste din întreaga ţară împotriva regimului său îndelungat.

Putin a respins solicitările pentru o revizuire independentă a proceselor electorale din Rusia după un vot parlamentar recent. Opozanţii sustin că alegerile au fost fraudate.

Începând din 1976, Departamentul de Stat al SUA a publicat anual un raport al drepturilor omului cu privire la situaţia mondială a drepturilor omului, oferind de obicei evaluări sărace Chinei şi Rusiei, evaluări confirmate de alte grupuri pentru drepturile omului.

"Regimurile autoritare, precum cel din China şi Rusia, consideră toate discursurile despre drepturile omului ca încă o armă într-o competiţie amorală şi crâncenă care aplică lecţiile de politica internă acerbă în domeniul relaţiilor internaţionale", concluzionează Roylance.

"Restricţiile asupra concurenţei politice şi amestecul în alegerile locale şi regionale într-un mod care limitează dreptul cetăţenilor de a schimba guvernul, au continuat", a declarat un raport al Departamentului de Stat în aprilie anul trecut.

Raportul rus susţine că în Statele Unite "candidaţii independenţi sunt excluşi din alegeri şi birourile electorale", chiar dacă există în prezent mai mulţi membri independenţi aleşi în Congres.

Roylance a declarat că raportul rus foloseşte informaţii depăşite în sprijinul afirmaţiilor sale, spunând că Statele Unite execută infractori minori. Curtea Supremă a interzis execuţiile minorilor în 2005, ultimul caz fiind înregistrat în anul 2003.

În mod ironic, raportul ministerului de externe numeşte Amnesty Internaţional, Freedom House, Human Rights Watch şi Reporteri fără Frontiere ca surse de informare.

"Guvernul rus a denunţat în mod repetat astfel de organizaţii şi le-a contestat motivele", a relatat Freedom House. "Dacă ele sunt considerate acum ca surse credibile de către ministerul de externe, ce spune asta despre criticile lor periodice împotriva autorităţilor ruse?"

China a lansat şi ea anul trecut un raport al drepturilor omului cu privire la Statele Unite, folosind un număr de surse, inclusiv agenţii media şi grupuri de drepturi cu sediul în America, cărora le este interzis să opereze în interiorul Chinei.

"Regimurile autoritare, precum cel din China şi Rusia, consideră toate discursurile despre drepturile omului ca încă o armă într-o competiţie amorală şi crâncenă care aplică lecţiile de politica internă acerbă în domeniul relaţiilor internaţionale", concluzionează Roylance.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor