Moldova: Parlamentul introduce noi interdicţii pentru deputaţi

Deputaţii nu mai au voie să blocheze tribuna centrală şi accesul la microfoane. Mai mult, aleşii poporului nu pot pune în discuţii alte subiecte decât cele incluse pe ordinea de zi.
Clădirea Parlamentului R. Moldova (Epoch Times)
Ana Chitoroagă
12.12.2013

Deputaţii moldoveni nu mai au voie să blocheze tribuna centrală şi accesul la microfoane. Mai mult, aleşii poporului din R. Moldova nu pot pune în discuţii alte subiecte decât cele incluse pe ordinea de zi. Acestea sunt doar câteva dintre interdicţiile prevăzute în proiectul privind modificarea Regulamentului Parlamentului, care a fost votat astăzi în lectura a doua, cu 51 de voturi.

Deputaţii comunişti şi liberalii lui Mihai Ghimpu au criticat proiectul. Potrivit lor, acesta este menit să închidă gura opoziţiei. Mai mult, PCRM a contestat rezultatele votului acestui proiect şi au cerut să fie repetată procedura.

Scopul declarat al proiectului este asigurarea bunei desfăşurări a activităţii forului legislativ. Potrivit documentului, şi timpul pentru adresarea întrebărilor este limitat, la doar un minut, şi nu două, cum era până în prezent. Durata luărilor de cuvânt a fost redusă de la şapte minute la cinci. Pe durata procedurii de vot, deputaţilor nu li se dă cuvânt, ei fiind obligaţi să respecte liniştea, ordinea şi să se afle la locurile lor prestabilite.

Totodată, fiecare fracţiune parlamentară va putea solicita pauze în şedinţa în plen cu durata de până la 30 minute. Durata cumulativă a pauzelor solicitate de o fracţiune parlamentară, pe parcursul unei şedinţe a plenului Parlamentului, nu va putea depăşi 60 de minute. La depăşirea acestui termen, acordarea pauzelor va putea fi decisă doar prin votul majorităţii deputaţilor prezenţi.

Proiectul conţine şi reglementări privind eliminarea din sală sau interzicerea participării la şedinţă. Dacă deputatul nu va pleca benevol, un angajat al Serviciului Special al Parlamentului îl va escorta din sală. Pentru aceasta, deputatul va fi sancţionat cu tăieri de 25% din indemnizaţii pentru fiecare caz, iar pentru insulte şi opunerea rezistenţei cu tăierea a jumătate din salariu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor