Mihai Ghimpu solicită încetarea imediată a conflictului din sudul ţării

Mihai Ghimpu în Chişinău, arhivă
Mihai Ghimpu în Chişinău, arhivă (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, solicită Coaliţiei de guvernare să înceteze certurile şi disensiunile, de dragul procesului de integrare europeană. Despre aceasta a declarat deputatul luni, în cadrul unui briefing. Potrivit "Infotag", demnitarul s-a adresat PLDM-ului şi PD-ului cu rugămintea să înceteze imediat conflictul din sudul ţării, deoarece acesta ar putea influenţa negativ procesul de integrare europeană.

"O ceartă mică poate genera mari probleme în ajunul Summitului de la Vilnius. Riscăm să repetăm situaţia din 1999, când în ajunul Summitului de la Helsinki, în Moldova a căzut guvernul, ceea ce a dus la venirea comuniştilor la putere", a spus Ghimpu.

Potrivit deputatului, "aceasta poate deveni ultima încercare a Moldovei de a adera la UE".

"Dacă ne vom refuza această posibilitate, Europa nu va oferi o altă încercare. Integrarea europeană ne-a fost dată de Dumnezeu, şi era cât pe ce să o refuzăm când liderul PLDM, Vlad Filat, a denunţat Acordul AIE-2. Până ca acest fapt să se întâmple, semnarea acordului cu UE putea avea loc deja în anul acesta, însă acţiunile lui Vlad Filat au amânat procesul de integrare europeană. Acum putem parafa aceste acorduri, dar conducerea ţării trebuie să conştientizeze că aceasta este ultima lor şansă şi că alegătorii nu le vor ierta încă un eşec", consideră liderul liberalilor.

Deputatul a subliniat că "liberalii au confirmat susţinerea parcursului european şi nu au făcut zarvă când autorităţile ţării au început să le mituiască consilierii, ca în cazul cu raionul Ialoveni, unde un liberal mituit a devenit preşedintele raionului".

"La fel, am fi putut să facem zarvă, să începem acţiuni de protest, dar conştientizăm că în acest caz Moldova va rămâne în zona de influenţă a Rusiei. A venit timpul să lăsăm în urmă lupta dintre partide şi să mergem în întîmpinarea Uniunii Europene, unui viitor mai bun pentru poporul moldovenesc, care de mult aşteaptă acţiuni din partea autorităţilor", este convins Ghimpu.

Moldova intenţionează să parafeze Acordul de Asociere şi Liber Schimb cu UE la finele lunii noiembrie. Anul viitor, autorităţile Moldovei intenţionează să semneze acordurile în cauză, fapt ce va duce la abolirea regimului de vize cu UE şi va deschide piaţa europeană pentru producătorii moldoveni.