Liderii coaliţiei pro-europene consideră că integrarea europeană nu are alternative şi trebuie să devină un proces ireversibil

Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti.
Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / GettyImages)
Tatiana Chiriac
04.11.2013

Liderii Coaliţiei de guvernare din Moldova consideră că "integrarea europeană a Moldovei nu are alternative şi trebuie să devină un proces ireversibil". Aceasta a fost una dintre declaraţiile făcute la mitingul de duminică. La începutul mitingului, Preşedintele Nicolae Timofti, l-a comparat cu "Marile Adunări Naţionale, în cadrul cărora moldovenii au solicitat ca limba moldovenească să fie declarată limbă de stat şi trecerea la alfabetul latin, suveranitate şi independenţă". "Integrarea europeană este şansa de a restabili economia, de a ridica nivelul de trai şi de a crea o societate, care va avea un ţel şi o opinie", a spus Timofti.

Acesta a accentuat că a venit la manifestaţie în calitate de simplu cetăţean pentru a fi "în rând cu toţii şi de a susţine ideea naţională, parcursul european al Republicii Moldova". "Pe parcursul ultimilor 25 de ani ne adunăm în Piaţa Marii Adunări Naţionale în momente importante ale istoriei, aici ne exprimăm dorinţa de libertate. Ne-am adunat astăzi, aici, pentru a consolida promisiunea dată în primii ani ai mişcării de eliberare naţională. De data aceasta ne-am adunat aici pentru a spune "Da" procesului de integrare europeană. Avem nevoie de integritate", a spus Preşedintele.

Acesta a cerut tuturor să "muncească mai mult, cu mai multă credinţă, pentru a ne apropia de standardele europene". "Trebuie să ne înarmăm cu răbdare şi să credem în faptul că visele noastre se vor realiza în familia statelor europene. Când plantăm un copac, nu aşteptăm ca a doua zi acesta să dea roade. Dimpotrivă, îl îngrijim, ştiind că, va veni o zi când acesta va rodi. Acelaşi lucru este şi cu integrarea europeană, trebuie să avem grijă de acest vis, pentru ca acesta să dea roade, pentru ca ţara noastră să aibă un viitor mai bun". Moldova trebuie să înflorească, Moldova aparţine Europei! Trăiască Moldova!", a declarat Preşedintele Republicii Moldova. Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat că "am venit aici, împreună, pentru a susţine ideea naţională, calea Moldovei SPRE Europa, a venit timpul ca Moldova să spună "Da" pentru bunăstare".

Potrivit lui, integrarea în UE înseamnă investiţii străine, locuri noi de muncă, respectarea drepturilor etniilor naţionale, şanse pentru tineri şi drepturi pentru pensionari. De asemenea, integrarea în UE este păstrarea relaţiilor de prietenie şi parteneriat cu alte state". "Integrarea europeană nu înseamnă izolarea Republicii Moldova de restul lumii. Dimpotrivă, vom deveni o legătură mai puternică între Orient şi Occident. Casa noastră, Moldova, este şi va fi una deschisă şi primitoare. Vom păstra relaţiile bune cu Ucraina şi România, cu Rusia şi Kazahstan", a afirmat liderul PDM. Lupu, de asemenea, a spus că la Vilnius vor recunoaşte meritele Moldovei în îndeplinirea obligaţiunilor asumate în cadrul "Parteneriatului Estic" şi acesteia "îi va fi întinsă o mână de ajutor" pentru parafarea Acordului de Asociere cu UE. "Acest merit ne aparţine nouă, nouă tuturor, Republicii Moldova. Vilnius-ul va deveni dovada unei munci bine îndeplinite", a adăugat liderul Partidului Democrat.

Liderul liberal - reformatorilor, Ion Hadârcă, a menţionat că "alegerea pro - europeană a RM este una definitivă şi nu poate fi schimbată". "Alegerea noastră pro - europeană este una definitivă şi nu poate fi schimbată nici de toboşari, nici de embargouri, nici de răuvoitori şi nici de autorii ideii euro-asiatice. Am ales de a deveni europeni. Anume prin scopul de a ne debarasa de toate acestea, ne apropiem de soarta aleasă, de a deveni membri, cu drepturi depline, ai familiei europene. Suntem mulţi, şi totul este în mâinile noastre. Ce-i drept, avem multe neajunsuri, însă încrederea în forţele proprii ne va permite să ne debarasăm de aceste neajunsuri", a opinat Ion Hadârcă.

Liderul PLDM Vlad Filat, a spus că "Moldova a trecut prin momente şi bune şi rele". "Însă doar cu apariţia posibilităţii de a alege, am ales ce-i bun. Cred, că conaţionalii noştri, ţara noastră a ales un viitor bun, frumos, un viitor stabil pentru copiii noştri, pentru ţara noastră. În nenumărate rânduri am afirmat că noi suntem europeni şi trebuie pe deplină măsură să ne folosim de drepturile şi valorile europene. Vreau să transmit un mesaj Europei: dacă voi nu ne vreţi, nu ne iubiţi, noi vă vrem, noi vă iubim!", a declarat liderul PLDM. "Suntem mulţi, suntem foarte mulţi, şi am venit astăzi, aici, în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN), pentru a spune "Da Republicii Moldova ca stat european", pentru a spune că mergem într-o direcţie corectă. Nu o dată am spus că din punct de vedere istoric, lingvistic şi cultural suntem europeni. Ne rămâne doar să ne găsim locul nostru în acest spaţiu, pentru ca cetăţenii noştri să se poate folosi de drepturi şi libertăţi, şi de a deveni mai prosperi. Astăzi în Piaţa Marii Adunări Naţionale s-au adunat peste 100 de mii de oameni", a menţionat Vlad Filat.

Manifestaţia a durat în jur de o oră şi jumătate, după care în PMAN a avut loc un concert, menţionează Infotag.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor