Moscova înăspreşte condiţiile pentru muncitorii din Republica Moldova (presa rusă)
alte articole
Aproximativ 600.000 de moldoveni ar urma să se întoarcă în ţara lor dacă Rusia va institui restricţii pentru muncitorii străini, estimează Radu Podgorean, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe al României, citat joi de cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, preluat de agenţia de presă RIA Novosti.
Ambasada Republicii Moldova la Moscova anticipează deja o astfel de evoluţie, anunţând că în trenurile Moldovei care vin din Rusia vor fi rezervate locuri pentru cetăţenii moldoveni cărora le va fi interzis accesul pe teritoriul rus.
Parlamentarul moldovean Chiril Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Moldovei, Petru Lucinschi, şi-a exprimat speranţa că se nu va reveni la vagoanele de tip stalinist cu deportaţi, deplângând totodată imposibilitatea de a discuta această problemă la nivel interparlamentar din cauza lipsei unui dialog cu Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus). Deputatul liberal-democrat adaugă că presa de la Chişinău a scris deja despre situaţii când cetăţeni moldoveni au fost daţi jos din tren la frontiera cu Rusia.
Unii observatori consideră toată această situaţie drept o consecinţă a summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde Republica Moldova a parafat, alături de Georgia, Acordul de Asociere la Uniunea Europeană şi implicit la zona de liber schimb cu UE.
Cu toate acestea, Chiril Lucinschi spune că problema moldovenilor respinşi la graniţa cu Rusia nu a fost luată în discuţie de parlamentul de la Chişinău, deoarece Ministerul moldovean de Externe nu a primit niciun semnal în această privinţă.
Deocamdată, potrivit deputatului de la Chişinău, nu este vorba ca muncitorii moldoveni să fie daţi jos în masă din trenuri, însă dacă astfel de lucruri se vor întâmpla, problema va fi abordată de legislativ.
El a subliniat că problema muncitorilor moldoveni ar putea fi discutată la nivel interparlamentar, dar în etapa actuală nu există niciun fel de dialog între Duma de Stat şi Parlamentul Republicii Moldova. De partea moldoveană, există o comisie de interacţiune, care are un preşedinte, dar dialogul este imposibil: comisia similară de partea Dumei nu are preşedinte. Totuşi, cele două părţi pot dialoga la nivel de Minister de Externe şi comisii guvernamentale.
Potrivit unui raport al Biroului Naţional de Statistica al Republicii Moldova, aproape 700.000 de expaţi moldoveni lucrează astăzi în Rusia.
Conform cotidianului rus, România estimează că până la 600.000 de moldoveni vor rămâne fără un loc de muncă dacă Rusia va institui restricţii pentru muncitorii străini, aşa cum a declarat Radu Podgorean. Potrivit Bucureştiului, UE ar trebui să ofere o alternativă pentru potenţialii şomeri moldoveni, a adăugat Podgorean, fără a indica măsuri concrete pentru realizarea acestui plan, scrie RIA Novosti, citând Nezavisimaia Gazeta.
Şi alte surse prevăd, de asemenea, o perioadă dificilă pentru Republica Moldova. Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, subliniază că, 'în următoarele şase luni, Moldova trebuie să se aştepte la presiuni şi şantaj din partea Rusiei, care nu doreşte ca ţările din Parteneriatul Estic să adere la UE'.
Liderul liberal-democraţilor moldoveni, Vlad Filat, fost prim-ministru, a declarat la congresul partidului său că Moldova va trebui să se înarmeze cu răbdare atunci când Rusia va începe să exercite presiuni.
Guvernul moldovean îi ajută pe cetăţenii respinşi la frontiera rusă să revină în ţară, se afirmă într-un comunicat al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova. 'În fiecare zi, cetăţeni moldoveni sunt opriţi la graniţa cu Federaţia Rusă pe motiv că le-a fost refuzată intrarea', menţionează ambasada. Acest lucru se întâmpla, în parte, din cauza disfuncţionalităţilor din sistemul informatic al Serviciului Federal de Migraţie din Rusia, explică Nezavisimaia Gazeta.
Dar există şi alţi factori care agravează situaţia. Moldovenilor respinşi nu li se explică motivul pentru care le este refuzată intrarea pe teritoriul Federaţiei Ruse. O astfel de interdicţie ar putea fi impusă de circa 10 instituţii din Rusia, astfel încât moldovenii se confruntă cu o situaţie dificilă la graniţă şi trebuie singuri să-şi rezolve problemele. Pentru a a-i ajuta pe oameni să revină în ţară, 'guvernul Republicii Moldova a lansat un mecanism care prevede ca transportul terestru să aibă prevăzute locuri pentru moldovenii care sunt respinşi la graniţa cu Rusia', scrie Nezavisimaia Gazeta, citată de RIA Novosti.