Misterul vieţii ar putea fi încifrat în apă. Descoperire importantă a cercetătorilor canadieni
alte articole
Din adâncurile pământului canadian, a fost scoasă la lumină una dintre cele mai vechi ape de pe pământ. Descoperirea ar putea schimba înţelegerile lumii despre felul în care a existat şi s-a perpetuat viaţa pe Pământ. Şi nu numai pe Pământ.
Descoperirea a fost făcută publică de către revista ştiinţifică "Nature".
Apa străveche a fost descoperită de o echipă de oameni de ştiinţă din Marea Britanie şi Canada, într-o mină Ontario, din Timmins, la 2,4 km adâncime sub sol. Oamenii de ştiinţă cred că se găsea cândva la suprafaţă Terrei şi, că de-a lungul erelor s-a infiltrat adânc sub pământ.
Echipa de cercetare a apei canadiene este formată din oameni de ştiinţă de la Universitatea Lancaster, Universitatea mcmaster şi Universitatea din Alberta. Misiunea lor nu este una simplă, miza descoperirii din Canada putând fi de mare impact pentru viitor
Vârsta apei
Cercetătorii au folosit trei tipuri de teste pentru a determina vârsta apei, cel mai precis dintre acestea fiind datarea cu xenon. Metoda foloseşte izotopi de xenon dizolvaţi în apă. A reieşit că apa are o vârstă cuprinsă între 1,5 şi 2,6 bilioane de ani, sau, chiar mai mult.
Până la descoperirea din Canada, se considera că cea mai veche apă era cea găsită sub Bazinul Witwatersrand din Africa de Sud, a cărei vârstă a fost estimată la câteva zeci de milioane de ani.
Apa din Timmins este mult mai veche. Singura apă despre care se ştie cu siguranţă că este mai "bătrână" decât cea canadiană, este apa conţinută de anumite roci minerale foarte vechi. Apa din roci datează de multe miliarde de ani, însă se găseşte în cantităţi foarte, foarte mici.
Conţine apa viaţă?
Oamenii de ştiinţă cercetează dacă apa descoperită în Canada conţine micro-organisme vii.
Analizele au relevat că ea este bogată în hidrogen şi metan şi în izotopi de gaze nobile, cum ar fi heliu, neon, argon şi xenon, gaze care pot susţine viaţa anumitor micro-organisme, chiar şi în absenţa luminii şi căldurii solare. Apa de la Timmins conţine la fel de mult hidrogen gazos ca şi mediile din jurul izvoarelor hidrotermale, care sunt, de multe ori, ecosisteme unice şi înfloritoare.
Structura ei chimică este aproape identică cu cea a apelor din în Africa de Sud, iar acestea conţin microbi vii. "Există microbi care pot supravieţui în baza energiei provenite din interacţiunile apei cu roci naturale", a explicat profesorul Chris Ballentine de la Universitatea din Manchester pentru BBC.
Profesorul Ballentine: "Descoperirea nostra este de mare interes pentru cercetătorii care doresc să înţeleagă modul în care microbii evoluează în izolare, şi stă la însăşi inima întrebărilor despre originii vieţii, vechimea vieţii, viaţa în medii extreme şi pe alte planete"
Importanţa descoperirii din Canada
Noi, oamenii, suntem aproape invariabil tentaţi să legăm ideea de viaţa de cea de căldură şi lumină. De soare, cum ar veni. Însă, dacă se dovedeşte că apa canadiana este vie, descoperirea ar putea aduce noi informaţii despre viaţă şi despre modul în care ea există şi se conservă chiar şi departe de strălucirea solară.
"Descoperirea noastră este de mare interes pentru cercetătorii care doresc să înţeleagă modul în care microbii evoluează în izolare, şi stă la însăşi inima întrebărilor despre originea vieţii, vechimea vieţii, viaţa în medii extreme şi pe alte planete", a declarat profesorul Ballentine.
Gândiţi-vă la modul următor: dacă apa din Canada a fost cândva apă supraterană, forfotind de viaţă şi, apoi, această apă primordială s-a infiltrat în pământ cu tot cu viaţa din ea, atunci viaţa existentă la momentul respectiv la suprafaţă planetei s-ar fi putut conserva vreme de miliarde de ani sub pământ. Oare ce ar putea descoperi oamenii de ştiinţă în ea?
Şi se mai ridică o întrebare, dacă se demonstrează că acest lucru a avut loc pe Pământ, nu este oare posibil ca acelaşi fenomen să fi avut loc şi în alte spaţii din univers, pe alte planete, apropiate sau îndepărtate de noi? Oamenii de ştiinţă cred că da!
Marte, de exemplu, este o planetă rece şi uscată la suprafaţă. Există însă dovezi că, acum milioane de ani, planeta a fost mult mai caldă.
"Fiind complet speculativ", spune profesorul Ballentine, pe o planetă ca Marte, unde suprafaţa ar fi putut fi propice vieţii, în istoria timpurie a planetei, apa s-ar fi putut infiltra în adâncuri, păstrându-se vreme de eoni".
Cercetătorii descoperirii din Timmins au remarcat că şi planeta Marte este predominant formată din teren tectonic stabil, similar Scutului Canadian. Scutul Canadian este compus în principal din roci vulcanice datând din Precambrian.
Mulţi oameni de ştiinţă consideră Precambrianul drept perioada în care pe Pământ a apărut viaţa. Să se fi păstrat, particele din acea misterioasă şi încă necunoscută viaţă şi în apele primordiale descoperite în pământ? Ce surprize le şi ne rezervă, oare, străvechea apă de sub pământ?