Preşedintele Huawei: Compania ar putea pleca din ţările în care nu este “acceptată”
alte articole
Adresându-se forumului economic din Davos, preşedintele gigantului chinez în telecomunicaţii Huawei, Liang Hua, a afirmat că firma sa ar putea transfera tehnologie în ţările “în care suntem acceptaţi”.
Liang a mai afirmat că gigantul hi-tech respectă regulamentele indiferent de locul unde operează, după ce compania a început să fie cercetată de guverne occidentale care sunt îngrijorate că produsele acesteia ar putea fi folosite pentru spionaj, potrivit BBC.
În prezent, companiei îi este interzis să obţină contracte guvernamentale în Statele Unite, unde serviciile de informaţii au ridicat întrebări privind legăturile fondatorului Huawei, Ren Zhengfei, cu Partidul Comunist Chinez. Compania britanică de telecomunicaţii BT a confirmat că echipamentele Huawei sunt înlăturate din sistemul de comunicaţii destinat serviciilor de urgenţă ale ţării. În plus, Germania ia în considerare interzicerea reţelelor de telefonie mobilă de generaţie următoare produse de Huawei, cunoscute sub numele de 5G.
De asemenea, Australia şi Noua Zeelandă au blocat implicarea gigantului hi-tech chinez în construirea reţelelor 5G, în timp ce Japonia intenţionează să interzică achiziţiile de echipamente Huawei şi ZTE pentru a consolida sistemele de protecţie împotriva scurgerilor de informaţii şi a atacurilor cibernetice.
Huawei a susţinut în repetate rânduri că este o companie privată ce nu are legături cu guvernul comunist chinez.
“Vom transfera parteneriatul tehnologic în ţările în care suntem acceptaţi şi cu care putem colabora”, a afirmat Liang în timpul unei conferinţe de presă. El a adăugat că toţi cei care sunt îngrijoraţi pot să inspecteze laboratoarele companiei din China.
“Ne vom concentra pe furnizarea produselor de valoare, oferind clienţilor noştri o lăţime de bandă mare, cu timpi de aşteptare foarte reduşi şi o conectivitate ridicată”, a precizat el.
De asemenea, preşedintele companiei a afirmat că aceasta nu a avut niciun contact cu autorităţile privind extrădarea directorului financiar din Canada în SUA. Meng Wanzhou, arestată în Canada în 1 decembrie 2018 şi eliberată ulterior pe cauţiune, este acuzată că ar fi indus în eroare în mod conştient diverse bănci în legătură cu relaţia companiei chineze cu “partenerul” său Skycom din Hong Kong, pe care Reuters l-a expus pentru încălcarea sancţiunilor impuse de SUA prin facilitarea de vânzări către companii iraniene.
Anunţul că Huawei ar putea pleca de pe pieţele occidentale a apărut după rapoarte care susţin că SUA a respins o întâlnire comercială planificată în această săptămână cu omologii chinezi din cauza neînţelegerilor existente între cele două tabere cu privire la aplicarea regulilor privind proprietatea intelectuală. Un oficial al Casei Albe a declarat pentru CNBC că “echipele rămân în contact pentru a pregăti discuţii la nivel înalt cu vicepremierul Liu He, la sfârşitul aceste luni”. În cazul în care cele două tabere nu reuşesc să ajungă la un acord înainte de 1 martie, preşedintele american Donald Trump a precizat că va aplica tarife severe la aproximativ jumătate din exporturile de produse chinezeşti în SUA, care au fost suspendate după ce preşedintele american s-a întâlnit recent cu omologul său chinez Xi Jinping în Argentina.
Huawei, unul dintre cei mai cunoscuţi producători de echipamente de comunicaţii ai lumii este, de asemenea, şi cel mai controversat. Ascensiunea sa a fost presărată cu scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită în nenumărate rânduri de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări anglo-saxone, pe motiv de securitate.