Lacul Baikal, ca o peliculă de cristal. Plimbarea pe lacul îngheţat este fascinantă [video]

Lacul Baikal, Siberia
Lacul Baikal, Siberia (captură video Youtube)

Lacul Baikal din Siberia este cel mai adânc lac de apă dulce din lume, în timpul iernii suprafaţa lui complet îngheţată formând un strat de gheaţă care ajunge la 15 cm. În videoclipul alăturat, puteţi observa o persoană care filmează în timp ce avansează pe gheaţa ca o peliculă de cristal, oferind o privelişte incredibilă.

Lacul Baikal

Localizat în partea sudică a regiunii Siberia, „ochiul albastru al Siberiei” are o adâncime de 1637 m. Cu o vechime de 25-30 de milioane de ani, lacul deţine un adevărat ecosistem, unde se întâlnesc mai multe specii endemice, precum foca de Baikal. Este de menţionat faptul că lacul deţine o cincime din întreaga cantitate de apă dulce din lume – 23000 km cubi.

În limba populaţiei Yaku, Siberia înseamnă "pământul care doarme", iar numele lacului înseamnă "ocean" sau "mare". Ca urmare, putem spune că Baikalul este "oceanul pământului adormit". Adormit, dar totodată şi îngheţat aproape în tot cursul anului, astfel încât, chiar şi vara putem face uşor hipotermie dacă ne scufundăm în apele lui limpezi.

Cel mai adânc lac din lume este de asemenea şi foarte transparent, astfel încât se poate vedea la 130 de metri de la suprafaţa apei. Acest lucru este explicabil dacă ne gândim la micile vietăţi înrudite cu racii, care trăiesc în lac şi funcţionează ca un adevărat filtru, hrănindu-se cu alge şi alte vietăţi marine microscopice. Se presupune că aceste vieţuitoare de aproximativ 1,5 mm lungime filtrează apa lacului păstrandu-l limpede şi curat.

Chiar şi în aceste condiţii severe de viaţă, Baikalul este o destinaţie captivantă pentru turişti. Datorită recordurilor sau locaţiei deosebite, aici iarna se organizează excursii cu o durată de la câteva ore până la câteva zile, pe snowmobil sau cu sania trasă de câini siberieni. Lacul deţine un alt obiectiv interesant, şi anume insula Olhon, unde conform informaţiilor mitologice, s-a născut celebrul Ginghis Han.

Legenda povesteşte că în apele lacului trăieşte un animal uriaş, care seamănă cu un sturion sau un şarpe, un fel de Nessie al Baikalului, dar care nu a fost promovat prea mult de amatorii de senzaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură