Câmpul magnetic al Pământului se comportă bizar. Cercetătorii nu cunosc motivul
alte articole
Polii magnetici se mişcă rapid, deplasându-se dinspre Canada spre Siberia, şi totuşi geologii nu pot determina de ce această schimbare este atât de neaşteptată şi dramatică.
Cercetătorii de la Agenţia Naţională americană pentru Informaţii Geospaţiale (NGA) şi de la Centrul Geografic al Apărării din Marea Britanie (DGC) ar fi trebuit în 15 ianuarie să actualizeze Modelul Magnetic Global, care detaliază câmpul magnetic al Pământului şi stă la baza navigaţiei moderne, de la sistemele de navigaţie ale vapoarelor până la Google Maps sau smartphone-uri. Actualizarea e necesară din moment ce modelul actual pare să fie incorect, potrivit revistei Nature, deşi s-ar putea ca aceasta să fie amânată din cauza blocajului în care e află administraţia federală a Statelor Unite.
Cea mai recentă versiune a modelului a fost proiectată în 2015 şi ar fi trebuit să dureze până în 2020. Totuşi, câmpul magnetic se schimbă atât de rapid încât cercetătorii trebuie să facă actualizarea acum.
„Eroarea se extinde în continuu”, a afirmat Arnaud Chulliat, un cercetător în geomagnetism la Universitatea Colorado din oraşul american Boulder.
Motivul schimbării se află în interiorul Pământului – mişcarea lichidului din miezul Pământului generează cea mai mare parte a câmpului magnetic. Cu timpul, fluxurile tind să se schimbe – în 2016, o parte a câmpului magnetic s-a accelerat temporar la o mare adâncime sub nordul Americii de Sud şi sub estul Oceanului Pacific. Unii sateliţi, precum misiunea Swarm a Agenţiei Spaţiale Europene, au monitorizat schimbarea.
Modelul Magnetic Global a avut probleme la începutul anului 2018, în condiţiile în care cercetătorii de la Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA (NOAA) şi de la Serviciul de Prospectare Geologică al Marii Britanii, situat în Edinburgh, au dezvăluit faptul că modelul este imprecis până în punctul în care unele erori de navigaţie ar putea deveni posibile.
Pulsul geomagnetic din 2016 de sub America de Sud şi mişcarea polului magnetic nordic au înrăutăţit situaţia. De-a lungul anilor, polul magnetic nordic s-a mutat constant din regiunea Arctică a Canadei către Siberia. Totuşi, polul a prins viteză, de la aproximativ 15 km pe an la aproximativ 55 km pe an în ultimele câteva decenii.
„Faptul că polul se mişcă rapid face ca această regiune să fie tot mai predispusă la erori considerabile”, a afirmat Chulliat.
Cercetătorii intenţionează să actualizeze modelul, dar totuşi acest lucru ar putea fi problematic din moment ce publicarea Modelului Magnetic Global a fost amânată până în 30 ianuarie din cauza blocajului parţial al administraţiei federale americane.
Întrebarea cheie rămâne aceeaşi – de ce câmpul magnetic se schimbă atât de dramatic. Printre posibilele motive pentru pulsurile geomagnetice se numără valurile „hidromagnetice” care se ridică din adâncul miezului Pământului. De asemenea, deplasarea polului magnetic ar putea avea legatură cu un jet puternic de fier lichid situat sub Canada.
„Poziţia polului magnetic nordic pare să fie guvernată de două zone masive ale câmpului magnetic, una aflată sub Canada şi alta sub Siberia”, a precizat Phil Livermore, un cercetător în domeniul geomagnetismului la Universitatea Leeds din Marea Britanie, în timpul unei întâlniri a American Geophysical Union. De asemenea, el a mai susţinut că zona siberiană mai sus menţionată câştigă competiţia.