Misterul meridianelor corpului uman

Teoria chineza a meridianelor este un mister stiintific. Cum vede medicina chineza meridianul? Care este functia meridianului? Ce au descoperit studiile recente asupra meridianelor?
Aparitia teoriei meridianelor are o istorie lunga si s-a intarit constant si s-a dezvoltat in practica medicala. Cu aproximativ 2.000 de ani in urma, cartea medicala “Medicina Interna Clasica a Imparatului galben” a inregistrat in mod sistematic meridianele.
Medicina chineza considera ca meridianul este accesul la qi-ul [1] corpului uman. Meridianul este atasat de intestine si se raspandeste in intreg corpul, el conecteaza organele si tesuturile intr-o entitate completa coerenta. Sistemul de meridiane a jucat un rol important in psihologie, patologie si prevenirea bolilor.
Savantii medicali antici considerau ca viata este o parte a universului si are aceleasi reguli de operare ca si universul. Aceasta viziune a ghidat medicina antica chineza, astfel incat aceasta a fost legata puternic de fizica, astronomia, geografia si filosofia acelor vremuri.
Oamenii au fost uimiti ca metodele anatomice ale medicinei moderne (medicina vestica) nu reusesc sa inteleaga meridianul. Astfel, multi oameni si-au exprimat dubii cu privire la existenta meridianului si a qi-ului.
De fapt, toti oamenii au meridiane desi ei nu le pot vedea sau atinge, dar in anumite conditii le pot simti. Savantii chinezi au descoperit ca aproximativ 1% dintre oameni pot simti meridianele.
Savantii chinezi au testat obiectivitatea meridianului prin folosirea experimentelor stiintifice moderne. Un savant al Academiei Chineze de Stiinte a creat un set de echipamente foarte sensibile si a descoperit ca meridianele sunt linii care emana o lumina, care emana de 2,5 ori mai multi fotoni decat liniile non-meridian.
Profesorul Li Dingzhong, un renumit savant chinez, a observat 305 cazuri de boli de piele si a descoperit ca leziunile apareau de-a lungul liniei meridianelor. Descoperirea a cauzat un soc puternic in domeniul medical international.
Cercetarile meridianelor sunt inca in stadiul de studiere de tip fenomenologic si sunt mult prea departe de nivelul care explica clar meridianele si qi-ul. Ce este de fapt meridianul? Este inca un mister. Dupa ce este rezolvat misterul, o noua revolutie stiintifica va fi inevitabila.
Nota:
[1] In cultura chineza se crede ca qi-ul este “enegia vitala.”