Un elicopter spaţial de la NASA va ateriza pe Marte [video]

Similar unei drone, face parte din misiunea "Mars 2020" de la NASA
Elicopter marţian
Elicopter marţian (NASA)

În cadrul misiunii americane Mars 2020 este programat să aterizeze pe Marte şi primul elicopter conceput pentru a zbura pe o altă planetă. Anunţul a fost lansat de NASA în cadrul unei conferinţe de presă la Kennedy Space Center din Cape Canaveral, în timpul căreia şeful proiectului, Jim Bridenstine, a ilustrat programul spaţial pentru explorarea planetei Marte şi a Lunii.

"NASA este cu tine când zbori, chiar şi pe Marte", este sloganul ales de agenţia spaţială americană pentru a prezenta aeronava marţiană. Seamănă mai mult cu o dronă decât cu un elicopter tradiţional, aparatul fiind mai mic decât o minge de baseball şi cântăreşte mai puţin de 2 kilograme. Propulsoarele pot efectua 2.400 de rotaţii pe minut, adică sunt de 10 ori mai rapide decât ale unui elicopter tradiţional, acest lucru fiind necesar datorită atmosferei rarefiate de pe Marte.

Aeronava va deschide drumul aterizări omului pe Marte, care, după cum a anunţat Bridenstine în timpul unui interviu radio, ar putea avea ca protagonist un astronaut femeie.

Elicopterul marţian va permite, de fapt, testarea tehnologiei care ar putea permite în viitor explorarea regiunilor mai îndepărtate de locul de aterizare al sondei bază.

Obiectivul principal al elicopterului este să poată zbura, dar aeronava este echipată şi cu o cameră similară celei unui smartphone pentru a face fotografii de la înălţime. În această expediţie, vor trebui depăşite multe provocări tehnologice. De exemplu, aeronava va trebui să reziste în timpul nopţilor reci marţiene şi furtunilor violente care mătură suprafaţa planetei.

Pentru Susan Gorton, unul dintre managerii de la NASA, "să faci să zboare un vehicul mai greu decât atmosfera marţiană subtilă este o aventură care nu a mai fost testată până acum. Suntem foarte entuziaşti - a concluzionat aceasta - şi aşteptăm cu nerăbdare să-l vedem cum funcţionează".

Articol de referinţă: Mars Helicopter to Fly on NASA's Next Red Planet Rover Mission