NASA detectează pentru prima dată un posibil cutremur pe Marte

Oamenii de ştiinţă încă examinează datele obţinute pentru a încerca să elucideze cauza exactă a semnalului.
Posibil cutremur pe Marte (Credits: NASA/JPL-Caltech/CNES/IPGP/Imperial College London)
Mioara Stoica
25.04.2019

NASA (National Aeronautics and Space Administration), agenţie responsabilă cu programul spaţial public al Statelor Unite ale Americii, a anunţat că modulul spaţial InSight, care a aterizat pe Marte în noiembrie anul trecut, a detectat semnalul unui „aparent“ cutremur, primul înregistrat pe Planeta Roşie. „Semnalul seismic slab”, a fost detectat de către Seismic Experiment for Interior Structure (SEIS), la 6 aprilie, după „128 de zile marţiene” pe planetă, a informat NASA într-un comunicat.

„Acesta este primul cutremur înregistrat care pare să vină din interiorul planetei, în comparaţie cu altele cauzate de forţele aflate pe suprafaţa sa, cum ar fi vântul”, informează comunicatul. Oamenii de ştiinţă încă examinează datele obţinute încercând să elucideze "cauza exactă" a semnalului.

Seismometrul instalat pe InSight a fost plasat pe suprafaţa planetei Marte la 19 decembrie anul trecut şi de atunci a recunoscut alte trei cutremure, dar „mai mici” şi „de origine mai ambiguă”, decât cel detectat pe 6 aprilie. „Până acum am colectat sunete de fundal, dar acesta este în mod oficial un prim pas într-un nou domeniu: seismologia marţiană”, şi-a manifestat bucuria cercetătorul principal al proiectului InSight, Bruce Banerdt, citat în comunicat.

Banerdt a comparat această cercetare cu cea realizată de către astronauţii misiunilor Apollo, care au raportat mii de cutremure pe Lună între 1969 şi 1977. Insight a aterizat la 26 noiembrie într-o zonă plană a planetei Marte cunoscută sub numele de Elysium Planitia, o zonă considerată de experţi a fi relativ sigură pentru o aterizare fără probleme.

Spre deosebire de alte misiuni ale NASA care implică roboţi care se deplasează pe Marte, acest modul spaţial îşi îndeplineşte misiunea dintr-un punct fix. Obiectivul acestui proiect - care este preconizat să dureze doi ani - este de a studia în mod specific interiorul şi compoziţia Planetei Roşii.

Pentru a ajunge la "inima" lui Marte, InSight are, printre alte instrumente, un seismograf şi o sondă care poate măsura activitatea internă şi respectiv temperatura planetei.

Articol de referinţă: NASA’s InSight Lander Captures Audio of First Likely ‘Quake’ on Mars

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor