Ministrul Educaţiei, decizie controversată: Foştii directori care au picat concursul pot fi numiţi în funcţii
alte articole
Foştii directori şi directori adjuncţi din şcoli care au picat sau nu au participat la concursul naţional vor putea totuşi să ocupe funcţiile respective prin numire, reiese dintr-un document care poartă semnătura noului ministru al Educaţiei, Pavel Năstase, şi pe cea a secretarului de stat Liviu Pop.
Numirea "prin detaşare în interesul învăţământului" se va face prin decizie de către inspectorul general cu avizul Consiliului de administraţie al inspectoratului şi acordul scris al persoanei solicitate.
Potrivit documentului respectiv, numirea se realizează până la organizarea unui nou concurs, dar nu mai târziu de sfârşitul anului şcolar 2016-2017. Măsura vizează 358 de posturi de director şi 308 de director adjunct neocupate în urma concursului naţional.
"În vederea soluţionării situaţiilor pentru care nu s-au admis deciziile de numire în funcţiile de director şi director adjunct prin detaşare în interesul învăţământului, situaţiile raportate la data de 6 ianuarie 2017, prin derogare de la prevederile art. 24 alin (1) din Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar, aprobată prin OMENCS nr. 5080/2016, în funcţiile de director şi director adjunct rămase vacante după validarea rezultatelor concursului pot fi numite şi persoane care până la organizarea concursului au ocupat funcţii de director sau de director adjunct în unitatea de învăţământ respectivă şi nu au participat la concurs sau au participat la concurs, dar nu au fost admise", reiese din documentul transmis către inspectoratele şcolare şi prezentat de Ziarul de Iaşi.
Mircea Dumitru, acuzat de discriminare
Noul ministru al Educaţiei a precizat că a luat, împreună cu inspectorii generali, decizia de a da o derogare de la Metodologia pentru desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct pentru că, "de luni, fiecare şcoală din România trebuie să aibă o conducere".
"În nota care a fost dată din partea predecesorului meu s-a spus că pentru posturile rămase vacante în urma concursului pot fi nominalizate cadre cu excepţia celor care au ocupat funcţiile de directori sau directori adjuncţi în unităţile de învăţământ respective şi nu au participat la concurs, respectiv persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise. Se consideră o discriminare. După ce nu mai eşti pe funcţie de ce nu ai putea să participi la aceste nominalizări?", a declarat ministrul Educaţiei pentru News.ro.
Demnitarul susţine că a primit din partea CNCD solicitarea de a rezolva această problemă. "Am spus să facem o corecţie, să nu îi discriminăm, oamenii ăştia au fost o perioadă directori", a completat Pavel Năstase, precizând că a găsit soluţia modificării metodologiei împreună cu sindicatele din învăţământ.
Noul ministru a explicat că măsura este temporară, în contextul în care în luna iunie sau, cel târziu, în iulie, va fi organizat un nou concurs pentru ocuparea posturilor vacante de directori şi directori adjuncţi.
"Până la 1 septembrie eu doresc să fie rezolvată problema corect, transparent, prin concurs", a subliniat Pavel Năstase, adăugând că în următoarea perioadă va fi pregătită o metodologie, va fi aprobat un calendar şi va fi anunţată o bibliografie pentru desfăşurarea concursului.
Replica lui Mircea Dumitru
"Ne puteam aştepta la această hotărâre, atâta timp cât concursul nu a fost întâmpinat cu prea mult entuziasm încă de când a fost anunţat. Mulţi oameni nu înţeleg că legea trebuie respectată şi că nu este doar o forma fără fond. Ce am încercat a fost să creăm o formă de evaluare şi selectare a directorilor şcolilor, care să permită profesionalizarea managementului şcolar. După ce s-a încheiat ultima fază a concursului, au constatat că sunt câteva sute de directori în funcţie care fie nu s-au înscris la concurs, pentru că nu au avut încredere în această formă de evaluare şi chiar l-au sabotat direct, fie, şi mai grav, nu au reuşit să treacă de probele de concurs. Când au văzut că există câteva sute de oameni care au cerut Guvernului şi partidului să rezolve această problemă, au derogat de la metodologie şi să accepte ca aceşti oameni să conducă şcolile, subminând întregul concurs care a fost organizat corect", a declarat Mircea Dumitru pentru Republica.ro.
Fostul ministru se întreabă ce se va întâmpla în şcolile în care în posturile vacante de conducere inspectoratele au dat deja decizii de schimbare a directorilor în funcţie care nu promovaseră concursul.
"E de urmărit în continuare ce se întâmplă în acele şcoli în care deja se luaseră anumite decizii, în aşa fel încât conducerile să fi fost realizate, până la următorul concurs pe care l-au anunţat, dar e foarte puţin probabil să îl mai organizeze, de către anumite persoane, care sunt în corpul de experţi şi care nu erau în situaţia aceasta de a fi fost directori care nu au luat concursul. Ce se va întâmpla în această situaţie în care deja inspectoratele şcolare au dat deja deciziile de schimbare a directorilor în funcţie care nu promovaseră concursul sau care nu se prezentaseră la concurs rămâne de văzut. Sunt astfel de situaţii, în care Consiliul de Administraţie şi corpul profesoral deciseseră deja prin vot care sunt actualii directori", a punctat Mircea Dumitru.
Decizia luată de noul ministru Pavel Năstase arată, în opinia lui, tarele vechi ale sistemului. "În primul rând este o atitudine de desconsiderare a celor care s-au pregătit şi au fost oneşti. Acest lucru arată tarele destul de serioase, având rădăcini şi în şcoala românească, a unei modalităţi de a organiza şi de a conduce de la partid, lucru pe care l-am semnalat încă de astă vară".
Fosta purtătoare de cuvânt a Ministerului, reacţie tranşantă
"Nici bine nu s-a uscat cerneala pe deciziile de numire, că a început să curgă lapte şi miere... întru mediocritate şi slava partidului. Se vorbeşte de restauraţie. Să fie primit! Dar pentru cine? Vreau să explic pe scurt care au fost argumentele pentru care acel articol a fost integrat în metodologia de concurs. Restricţia privind numirile prin delegare a fost introdusă, pentru prima dată, la concursurile pentru inspectorii şcolari din 2016, preluată apoi şi în regulamentul concursului pentru directori.
Să presupunem că sunt director de şcoală şi vreau să îmi continui activitatea ca manager. În cazul acesta, e clar că trebuie să particip la concurs, să mă pregătesc şi să dovedesc că sunt bun acolo. Asta, chiar dacă până acum am fost numit printr-o decizie care poate fi, până la urmă, şi arbitrară. Un concurs îmi validează competenţele.
Dacă, însă, sunt convins că nu am şanse să trec concursul (conştient fiind de propriile mele limite), nu mă înscriu. Şi atunci nu voi avea nici dreptul de a fi numit prin delegare pentru că, în fapt, am fugit de o înfruntare cu posibili contra-candidaţi. Am arătat că îmi este frică de un concurs, că nu mă consider suficient de bine pregătit pentru poziţia pe care o ocup, de fapt.
Toate bune şi frumoase, ar zice unii. Doar că nu e chiar aşa. Vorbim aici de directori de şcoală, aceia chemaţi să conducă spaţii de educaţie (educaţie, da, despre care ni se spune că e "prioritatea numărul 1"). Directorii de şcoală, aceia de la care fiecare dintre părinţi, ori bunici, aşteaptă să aducă disciplină, să construiască o cultură organizaţională bazată pe corectitudine, respect faţă de reguli, respect faţă de profesori, părinţi şi elevi, onoare, responsabilitate publică.
Ce fel de directori ar putea fi aceia care au intrat în funcţii, iată, pe uşa din dos? Aceia cărora oamenii de partid le-au spus, pe la colţuri, să nu se înscrie la concurs, pentru că "vor veni ai noştri". Aceia pentru care unii inspectori generali au încălcat metodologia de concurs, trăgând de timp până "vin ai noştri". ( De cazul de la Bucureşti am fost sesizaţi, iar ministrul Mircea Dumitru a semnat, în 29 decembrie, un ordin pentru cercetare disciplinară a inspectorului general de Bucureşti. Restauraţie şi acolo?) Ce fel de directori de şcoală, profesori, până la urmă, sunt aceia pentru care regulile nu sunt reguli? Ce îi vor învăţa ei pe copii? Că se poate şi aşa? "...până vin ai noştri"?
Nu mi-am propus să arunc anatema asupra celor care, de ieri, se bucură de acea derogare de la metodologie. Dar am văzut, în perioada asta, prea mulţi profesori mânaţi de propriile interese care instigă la ură, la nerespectarea legii, care nu ştiu să se exprime sau să scrie corect. Modele, s-ar numi ei... Ce simt profesorii buni, aceia care au muncit din greu şi pentru profesorat, dar şi pentru concurs? Educaţia nu sună bine. "Lichidare" e cuvântul care m-a şocat, recunosc. Sună rece, cinic şi lipsit de scrupule. Despre concursul de directori poate voi mai povesti. A fost, fără să exagerez, o luptă. Cu ai noştri", a reacţionat, pe contul său de Facebook, Mirabela Amarandei, fost consilier al ministrului Mircea Dumitru şi fost purtător de cuvânt al instituţiei.