Cotroceniul se implică în scandalul momentului din Educaţie
alte articole
Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, şi consilierul de stat Ligia Deca, şeful Departamentului Educaţie din Administraţia Prezidenţială, au discutat astăzi pe marginea problemei legate de ocuparea prin derogare a posturilor de directori şi directori adjuncţi de şcoli rămase vancate în urma concursului naţional.
Discuţia a survenit după ce presa a dezvăluit că noul ministru a decis ca foştii directori şi directori adjuncţi din şcoli care au picat sau nu au participat la concursul naţional vor putea totuşi să ocupe funcţiile respective prin numire. A urmat, după cum era de aşteptat, o ploaie de acuzaţii.
"Am primit şi de la Preşedinţie, am discutat, s-a clarificat. Nu se înţelesese ce se întâmplă. Toată lumea a crezut că anulăm concursul, că punem pe posturi pe cei care au fost înainte. Niciun post nu se mai ocupă decât prin concurs, nu se mai ocupă prin numire. Prin numire temporar doar. În cazul în care cineva este bolnav, inspectorul general deleagă, numeşte temporar până la revenire", a declarat ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, pentru Agerpres.
Ministerul urmează să organizeze un nou concurs în luna august, astfel încât începând de la data de 1 septembrie toate posturile vacante de la conducerea unităţilor de învăţământ preuniversitar să fie ocupate.
"Au rămas foarte multe posturi vacante. O parte dintre ele au fost ocupate, conform metodologiei aprobate anterior. Au rămas peste 600 de posturi de directori şi directori adjuncţi pe care nu dorea nimeni să le ocupe. Pentru a debloca situaţia, am dat această derogare. În urma videoconferinţei de astăzi cu inspectorii generali, avem informaţii că lucrurile s-au rezolvat. Această ocupare a posturilor vacante este temporară. Pentru posturile vacante se va organiza un nou concurs, în luna august", a precizat Pavel Năstase.
Care a fost poziţia Administraţiei Prezidenţiale
"Ne dorim ca orice excepţie făcută de la regulile de concurs, stabilite prin metodologie, să fie o chestiune excepţională şi nu o regulă care să se aplice indiferent dacă avem sau nu alţi candidaţi. Cred că aşa cum ne dorim cu toţii ca persoanele care ne tratează, dacă sunt medici, să fie unele cu o diplomă valabilă, aşa ar fi normal ca cei care se îngrijesc de şcolile în care învaţă copiii noştri să fie calificaţi pentru post.
Sigur că pot exista cazuri speciale, însă ele trebuie tratate ca atare, adică să existe o motivaţie coerentă şi cineva să-şi asume răspunderea pentru astfel de derogări punctuale, în niciun caz nu cred că este oportună o derogare generală printr-un act normativ care să permită ca şi acolo unde ar exista alte persoane competente să fie numite tot persoanele care au îndeplinit în trecut funcţia de director şi care fie nu s-au prezentat la concurs, fie nu l-au promovat", a declarat consilierul de stat Ligia Deca.
Potrivit demnitarului, Administraţia Prezidenţială a solicitat ministrului Educaţiei o situaţie a tuturor numirilor pe post a foştilor directori prin derogare de la metodologia iniţială, împreună cu justificarea acestor excepţii de la regulă.
"Sperăm ca cei care vor fi puşi în funcţie să fie numai pe termen redus şi numai în cazul în care efectiv nu se poate altfel. În niciun caz nu dorim să fie dat un semnal în sistem ca şi dacă ignori un concurs care îşi doreşte tocmai profesionalizarea managementului şcolar poţi reveni ca director", a completat consilierul de stat.
Întrebată în cadrul unei conferinţe de presă dacă a fost solicitată de la Ministerul Educaţiei o hartă cu nominalizările directorilor care au fost repuşi în funcţie după ordinul dat de Pavel Năstase, Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, a replicat:
"Deja Consilierul de Stat a făcut public acest lucru. Există o comunicare din acest punct de vedere cu Ministerul şi se doreşte a ajunge aici la noi şi a ajunge pe biroul domnului Preşedinte această listă, întrucât este, aşa cum a subliniat şi Consilierul de Stat, un semnal negativ în legătură cu modul în care funcţionează acest sistem foarte important, sistemul educaţiei, supus unei astfel de decizii.
Semnalul negativ conduce spre ideea unei posibile deprofesionalizări, în contextul în care directori, foşti directori care nu au trecut un examen ajung să ocupe din nou acele funcţii. Cred că fiecare român poate să înţeleagă cam cât de periculos este acest lucru pentru sistemul de educaţie din România, pe care toţi ni-l dorim mai performant. Cu atât mai mult este, iată, rolul Preşedintelui să se asigure că nu există astfel de derapaje într-un sistem esenţial pentru un stat sănătos."
Ministerul Educaţiei vine cu precizări
După validarea rezultatelor concursului, situaţia ocupării funcţiilor de director şi director adjunct se prezintă astfel:
- din cele 6.404 funcţii de director, au fost ocupate prin concurs 4.058, restul de 2.346 rămânând vacante;
- din cele 2.480 funcţii de director adjunct, au fost ocupate prin concurs 1.344, restul de 1.136 rămânând vacante.
Din cele 4.058 de funcţii de director, 87,35% sunt ocupate prin concurs de persoane care anterior organizării concursului exercitau funcţia de director. Din cele 1.344 de funcţii de director adjunct 80,58% sunt ocupate prin concurs de persoane care anterior organizării concursului exercitau funcţia de director adjunct. Din cele 5.402 funcţii de conducere ocupate prin concurs, 85,67% sunt ocupate de persoane care anterior organizării concursului ocupau funcţia de director/director adjunct.
Conform metodologiei, pe posturile vacante rezultate în urma concursului, până la data de 9.01.2017, inspectorii şcolari generali şi consiliile de administraţie aveau obligaţia să numească persoane care, anterior concursului, nu ocupaseră funcţii de conducere (director sau director adjunct).
În data de 6.01.2017, situaţia emiterii deciziilor de numire pe funcţii de director/director adjunct, conform metodologiei, era următoarea:
- din cele 2.346 posturi vacante de director, conform metodologiei, 1.988 au fost ocupate şi 358 au rămas fără titular;
- din cele 1.136 posturi vacante de director adjunct, conform metodologiei, 828 au fost ocupate şi 308 au rămas fără titular.
Pe cele 358 de posturi vacante de director, respectiv 308 posturi vacante de director adjunct, în conformitate cu metodologia existentă, inspectorii şcolari generali nu au identificat persoane care ar putea ocupa temporar aceste posturi (nominalizarea trebuia făcută cu acordul scris al persoanelor respective).
În acest context, pentru deblocarea situaţiei, în urma consultării inspectorilor şcolari generali, a specialiştilor din minister şi a sindicatelor, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a emis un ordin de modificare a metodologiei de concurs, prin care au fost eliminate restricţiile privind nominalizarea pe aceste funcţii a directorilor şi directorilor adjuncţi. Modificarea operată nu presupune obligativitatea inspectorilor şcolari generali de a-i numi pe aceştia, ci le lărgeşte posibilitatea de alegere. Prevederile ordinului se referă numai la posturile vacante în data de 6.01.2017 şi nu se aplică retroactiv.
După videoconferinţa organizată azi, 9 ianuarie, cu inspectorii şcolari generali, în urma şedinţelor consiliilor de administraţie din această după-amiază, inspectorii şcolari generali şi consiliile de administraţie vor emite decizii de ocupare a celor 358 funcţii de director, respectiv 308 funcţii de director adjunct.
Precizăm faptul că cele 2.346 de posturi de director şi cele de 1.136 de director adjunct rămase vacante în urma concursului vor fi ocupate temporar, pentru câteva luni, de persoane detaşate în interesul învăţământului.
În funcţie de calendarul activităţilor pentru învăţământul preuniversitar, până la data de 14 august 2017, MEN va organiza un nou concurs, astfel încât, începând de la data de 1 septembrie 2017, toate posturile de director şi director adjunct vacante să fie ocupate prin concurs.