Fosta şefă M10, către Grindeanu şi Dragnea: "Nu transformaţi Guvernul şi Parlamentul în scut pentru penali!"
alte articole
Fosta preşedintă a M10, Ioana Constantin, le-a adresat o scrisoare deschisă premierului Sorin Grindeanu şi liderului PSD, Liviu Dragnea, acuzându-i că generaţia sa trebuie să trăiască ruşinea unui Guvern în care "cei mai mulţi miniştri sunt o confirmare că, dacă îţi construieşti viitorul prin impostură, reuşeşti în ţara asta."
De asemenea, Ioana Constantin le mai atrage atenţia celor doi că ţara nu poate fi condusă prin pomeni electorale din bani care nu aparţin nici lui Dragnea, nici PSD şi că guvernarea nu este o campanie de comunicare, nici un concurs de caritate şi nici strategie de PR. O ţară nu poate funcţiona pe principiul "luăm de la bogaţi şi dăm la săraci", susţine Ioana Constantin.
Nu în ultimul rând, fosta preşedintă M10 le cere celor doi să nu transforme Guvernul şi Parlamentul în scut pentru penali si să nu sprijine impostura şi politizarea în educaţie, căciaşa sprijină decăderea României.
Redăm postarea Ioanei Constantin:
"Niciodată nicio altă generaţie nu mai trebuie să trăiască ruşinea unui astfel de Guvern. Sunteţi, oficial, şeful unui Guvern în care cei mai mulţi miniştri sunt o confirmare pentru elevul din ultima bancă, cel care a copiat la ultima lucrare şi a trecut clasa, că, dacă îţi construieşti viitorul prin impostură, reuşeşti în ţara asta. Cei mai mulţi dintre miniştrii din cabinetul dumneavoastră sunt, pentru mulţi elevi, pentru tineri, în general, un ”model” care descurajează. Modul în care au fost selectaţi miniştrii din acest Guvern arată, încă o dată, că suntem o ţară a pilelor, a relaţiilor toxice la capătul cărora se formează sisteme şi se intersectează obedienţa cu incompetenţa şi cu impostură în cel mai greţos mod.
Vedem zilele acestea, domnule Grindeanu, că pomenile electorale promise de PSD în campanie nu pot fi onorate, aşa că domnul Dragnea a găsit o vină în ”greaua moştenire”. Puteţi să vă minţiţi o parte a propriului electorat, domnule Grindeanu, dar nu puteţi să ne minţiţi pe toţi în acelaşi timp. Am ajuns până aici cu greu, iar mulţi dintre noi nu suntem dispuşi să ne dăm bătuţi acum. Ce mai are oare pe listă domnul Dragnea? Undeva spre final cred că e şi libertatea de exprimare. Că prea îşi dă toată lumea cu părerea, nu? Asta după ce terminaţi de înecat mediul privat, justiţia şi presa. După ce îndatoraţi ţara şi generaţiile viitoare.
Banii aceia cu care aruncaţi în şi din stânga nu sunt ai dumneavoastră şi nici nu i-a adus domnul Dragnea de acasă.
Mulţi dintre colegii dumneavoastră din PSD sunt parte a unei campanii de imagine, dar vedeţi dumneavoastră, o guvernare nu este o campanie de comunicare, să fii primarul Capitalei ţării nu este o strategie de marketing, să conduci Guvernul României nu este un concurs de caritate şi nici o strategie de PR. Banii aceia cu care aruncaţi în şi din stânga nu sunt ai dumneavoastră şi nici nu i-a adus domnul Dragnea de acasă. Ştiu că poate părea şocant, dar nu e breaking news: acei bani nu sunt ai domnului Dragnea şi nici nu erau în conturile partidului. Nu veţi dezvolta niciodată ţara asta mărind pensii şi salarii, alimentând categorii sociale care sunt dependente de stat sau de partidul-stat. În loc de cetăţeni puternici, vă plac cetăţenii dependenţi. ”Luăm de la bogaţi, dăm la săraci”. Fără pic de analiză pe ce se va întâmpla în mediul de afaceri, fără o consultare a mediului de afaceri. E simplu probabil să împarţi pomeni electorale din banii produşi de alţii. Dar ştiu că nu veţi lua tunurile de pe mediul de afaceri pentru că nu acolo vă este electoratul, iar pentru procentele de la alegeri sunteţi dispuşi să înecaţi şi mai mult micile firme, business-urile mari şi să ardeţi pe rug companiile străine.
România nu de populism ducea lipsă, nu de incompetenţa celor care au condus-o şi jefuit-o decenii întregi. România duce lipsă, printre cei care o conduc, de oameni morali, demni, echilibraţi, competenţi.
Nu Europa şi SUA sunt duşmanul. Nici justiţia. Nici presa liberă. Aceasta e o tehnică de manipulare ca la manual despre duşmani imaginari. ”Duşmanul”, domnule Grindeanu, e acolo unde iernile-s mereu geroase, duşmanul e populismul, duşmanul e să pui tunurile pe justiţie şi pe mediul de afaceri, duşmanul acestei ţări, domnule Grindeanu, e o Românie needucată, cu valorile inversate, cu o justiţie slăbită, cu o presă căreia i se închide gura.
Se vorbeşte mult despre amnistie zilele acestea. Nu este un subiect, domnule Grindeanu. Nu transformaţi Guvernul şi Parlamentul în scut pentru penali, nu slăbiţi justiţia pentru a vă apăra colegii, pentru a elibera politicienii penali. Asaltul asupra justiţiei aduce beneficii doar politicienilor şi anturajului lor. Iar nota de plată va ajunge la cetăţeni şi la mediul de afaceri.
Cât despre domnul Dragnea: dacă dumneavoastră în PSD nu aveţi nicio problemă că vă e şef la partid o persoană care are o condamnare, nu înseamnă că România merită şi trebuie să fie condusă de o astfel de persoană, indiferent câte voturi îşi arogă. Nimic nu îi dă dreptul unei persoane cu condamnare să fie premier. Nimic. Legile care nu convin PSD-ului nu sunt nici greşite, nici nedrepte, nici neconstituţionale. Sunt legi, domnule Grindeanu. Iar dumneavoastră sunteţi printre cei obligaţi nu doar să le respecte, ci să le şi apere. Probabil că domnul Dragnea nu mai este interesat să fie premier. Oricum, îşi va însuşi meritele. Dar dacă vor exista oale de spart, să fiţi sigur că ele vor ateriza în capul dumneavoastră.
Revin la Guvernul pe care îl ”conduceţi”. Miniştrii din Guvernul acesta ar fi trebuit să poată citi fără probleme la jurământ ”integritate teritorială”. Să pună capacul la stilou după ce au semnat. Să nu fie chemaţi pe la DNA pentru luare de mită. Să nu aibă lucrări plagiate. Să nu fie giraţi de un condamnat penal şi nici de o persoană care a fost chemată la DNA pentru mărturie mincinoasă. Să nu fie obedienţi domnului Dragnea. Nu mai puteţi spăla în totalitatea ruşinea asta, dar e un bun moment să începeţi să fiţi demn. Niciodată nu e prea târziu pentru asta.
Este un bun moment, domnule Grindeanu, să discutăm despre educaţie, despre cum să facem ca societatea asta să redevină sănătoasă şi puternică pentru ca niciodată nicio altă generaţie să nu mai trăiască ruşinea unui astfel de Guvern. Dar nu pare că putem discuta cu dumneavoastră şi cu Ministrul Educaţiei Naţionale despre educaţie. Ministrul Educaţiei tocmai a semnat o derogare prin care directorii de şcoli care au picat concursul să devină directori. Nu sprijiniţi impostura şi politizarea în educaţie pentru că aşa sprijiniţi decăderea României.
Închei prin a vă spune o întâmplare recentă. Am mers de curând cu un taximetrist, un tânăr. Mi-a cerut chiar înainte să urc în maşină cu 5 lei peste cât face aparatul. Era frig, eram grăbită, a dat geamul jos şi a zis: ”5 lei peste cât face aparatul e bine?”. Nu înţelesesem ce a zis şi când l-am pus să repete, era deja stânjenit şi a repetat cu capul plecat. I-am zis ok. Mi-a povestit pe drum, după ce am discutat diverse, că aşa a văzut că se face, aşa a învăţat de la colegii lui care au mai multă experienţă. Până la urmă, mi-a luat cât era pe aparat. Însă, alta e pilda. Şi sunt absolut convinsă că o înţelegeţi. Şi poate că, eu încă mai sper, nu veţi cere niciodată (metaforic vorbind) acei 5 lei peste aparat fiindcă aşa aţi văzut că se face, domnule Grindeanu", scrie Ioana Constantin în scrisoarea publicată pe Facebook.