Firea face legea. Spre nemulţumirea PNL şi USR, RATB are un nou Consiliu de Administraţie
Consiliului de Administraţie al Regiei Autonome de Transport Bucureşti a fost demis sâmbătă, prin vot, de consilierii generali şi înlocuit cu unul provizoriu condus de pesedistul Adrian Sorin Mihai. Decizia a fost luată cu 28 de voturi "pentru", şase împotrivă (USR) şi nicio abţinere, de la vot lipsind consilierii PNL.
Potrivit News.ro, Consiliul de Administraţie provizoriu va fi format din Adrian Sorin Mihail, Ionuţ Nicolae Ciocoiu, Iuliu Dan Gogescu, Dumitru Cătană, Alexandru Trifan şi Mihai Petcu.
"În urma reclamaţiilor primite la dispecerat şi la Telverde, foarte multe s-au îndreptat către conducerea RATB. Şi nu este prima dată. Dacă astă iarnă au făcut o treabă de mântuială, acum suntem într-o nouă situaţie. Sunt total nemulţumită de modul în care au acţionat pentru a îndepărta zăpada din staţiile RATB şi din refugii şi sunt nemulţumită de faptul că am cerut să se suplimenteze numărul de autobuze în Bucureşti, nu au găsit un număr suficient aşa cum am stabilit. Am aflat cu stupoare că domnul director şi-a luat concediu fără să ne anunţe.
Ca să nu mai spun că am discutat cu mai mulţi reprezentanţi ai RATB care au afirmat că de ani de zile se ştie şi se respectă că în lunile decembrie şi ianuarie, conducerea RATB nu intră în concediu, tocmai pentru că sunt condiţii de iarnă şi trebuie luate decizii spontane. Am toleranţă zero la tupeu faţă de cetăţeni, faţă de şmecherii din anumite instituţii, cărora nu li s-a mişcat un fir de păr de ani de zile şi cred că mai merge aşa.
Un singur nume vreau să rostesc, ca o garanţie pentru angajaţii RATB, ţin foarte mult să subliniez am mare încredere în domnul Mihail Adrian Sorin, consilier general PSD, că va pune ordine în RATB. Este un om care a muncit o viaţă în această Regie şi care cunoaşte toate măruntaiele acestei regii", a declarat Gabriela Firea.
De cealaltă parte, consilierul USR Ana Maria Ciceală a acuzat că hotărârea propusă de Firea nu este legală.
"Doamna primar nu a pus pe ordinea de zi niciun fel de raport de evaluare a activităţii şi a performanţei a acestor oameni, administratori ai RATB. Ceea ce ne propune doamna primar, fără să aducă niciun fel de notificări scrise conducerii RATB, fără nicio evaluare de performanţă, în absenţa acestor dovezi scrise, sunt doar vorbe", a precizat Ana Ciceală.
Consilierii PSD s-au arătat revoltaţi de intervenţia consilierului USR, iar preşedintele şedinţei de consiliu, Culea Marian Orlando, a cerut ca Ana Ciceală să părăsească sala. După mai multe intervenţii ale consilierilor, votul a fost reluat.
Director general al RATB a fost, până astăzi, Radu Paul Orzaţă. Vechiul Consiliu de Administraţie al regiei era format din: Tudor Tănăsescu, Dorel Macovei, Pîrvuţ Ovidiu, Popescu Marin, Orzaţă Radu Paul (director general), Lupaşcu Marian, Ittu Ioan Nicolae (reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice).
Revolta liberalilor
Grupul consilierilor PNL din Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu a participat la şedinţa convocată de Gabriela Firea, care a avut ca scop demiterea şi înlocuirea Consiliului de Administraţie al RATB.
Motivele pentru care grupul PNL din CGMB nu a răspuns convocării Consiliului General de către Primarul Gabriela Firea, sunt următoarele:
1. Schimbarea unui CA al unei regii din subordinea PMB nu reprezintă o problemă care să facă obiectul şedinţelor “de îndată”;
2. Un nou CA, chiar şi interimar, trebuie selectat cu grijă, prezentat publicului şi doar apoi votat în Consiliul General; Acest proces nu se poate face în 14 ore, intervalul de timp de la convocarea CGMB şi şedinţa de a doua zi a CGMB;
3. RATB este o regie cu un buget enorm (de 593 milioane de lei pe 2016), mai mare decât al municipiilor Braşov, Sibiu sau Ploieşti. Un consiliu de administraţie al RATB, chiar şi interimar, are pe mâini o regie cu un buget imens şi trebuie să fie populat de oameni competenţi. Aceştia nu pot fi selectaţi în noaptea de dinaintea numirii lor;
4. Schimbarea acestui CA, numit de către PSD în vechiul Consiliu General, reprezintă doar o vendetă internă a PSD, o reîmpărţire a influenţei între diferitele lor grupuri politice asupra regiilor şi companiilor Bucureştiului;
5. Înlocuirea CA al RATB trebuie să aibă o bază legală solidă. Faptul că directorul general al regiei a plecat în concediu fără să o anunţe pe doamna primar, nu reprezintă un temei legal suficient. O societate de calibrul RATB nu poate sta într-un singur om, trebuie să acţioneze pe baza unor proceduri interne puse la punct în caz de vreme rea, etc. În acest caz doamna primar trebuia să sesizeze CA-ul existent şi acesta să ia măsuri dacă activitatea RATB a fost neconformă, în urma unei analize;
6. Dacă tot a decis schimbarea CA al RATB, acesta trebuie să se facă cu respectarea legii 111/2016 (referitoare la managementul privat al companiilor). Consiliul general trebuie să demareze urgent selecţia unor membri profesionişti ai CA al RATB şi să publice scrisoarea de aşteptări a acţionariatului cu privire la viitorii administratori.