Avion american de “spionaj” aterizează de urgenţă în Rusia datorită unei "probleme tehnice"
alte articole
Avionul american de supraveghere Boeing OC-135B se afla într-o misiune deasupra Siberiei, operaţiune permisă în baza Tratatului “Cerul Deschis”, când a înregistrat o problemă la trenul de aterizare.
Avionul neînarmat a aterizat de urgenţă pe aeroportul Habarovsk (1600 km înăuntrul spaţiului aerian al Rusiei), stârnind întrebări - din partea unei surse militare ruse - privind veridicitatea existenţei problemei tehnice.
Conform tratatului, fiecărui semnatar i se permite să zboare în spaţiile aeriene ale celorlalţi semnatari pentru a colecta informaţii despre forţele militare şi activităţile de interes.
După o escală in Ulan-Ude, Republica Buriatia, avionul militar american trebuia să zboare către nord via Iakutsk, capitala Republicii Saha din Siberia.
În schimb, după decolare, echipajul a observat problema şi Boeing-ul s-a îndreptat spre est şi a aterizat la 2.671 km distanţă, în oraşul Habarovsk.
Un oficial al aeroportului a confirmat aterizarea de urgenţă de miercuri în oraş, situat în apropiere de graniţa chineză.
“O aeronavă străină a aterizat forţat în Habarovsk. Toate serviciile de urgenţă aflate la sol au sosit la faţa locului. Avionul a aterizat în siguranţă la ora locală 3 p.m.”, conform declaraţiei oficialului.
Anterior, Centrul pentru Reducere a Riscurilor Nucleare din cadrul Ministerului rus al Apărării, anunţase că avionul american OC-135B desfăşoară o misiune de observare deasupra teritoriului rusesc între 25 şi 30 iulie.
O sursă a armatei ruse a sugerat că problema tehnică nu a fost o “coincidenţă” şi că, poate, a avut legătura cu exerciţiile militare recente din zonă.
“Ei [americanii] trebuiau să zboare direct din Ulan-Ude, spre nord-nord-est, către Iakutsk”, a declarat sursa nenumită, conform ziarului The Siberian Times.
“Doar imaginaţi-vă tipul de manevră de care au avut nevoie pentru a face o cerere de aterizare la aproximativ aceeaşi distanţă, dar în est”, a susţinut sursa.
Avionul Boeing OC-135B are la bord 35 de persoane şi monitorizează teritoriul străin în numele administraţiei SUA.
O cameră verticală şi două camere KS-87E sunt folosite pentru fotografiile la altitudine joasă, de aproximativ 900 de metri deasupra solului, şi o cameră panoramică KA-91C, care scanează dintr-o parte în alta pentru a furniza un cadru larg pentru fiecare imagine. Această cameră se foloseşte pentru fotografiile realizate la aproximativ 11.000 de metri.
Tratatul “Cerul Deschis” a fost semnat în martie 1992 şi a fost considerat un pilon de construire a încrederii între cele două supraputeri militare după Războiul Rece. Tratatul a intrat în vigoare în 1 ianuarie 2002. În prezent 34 de state participă la tratat, inclusiv Rusia şi majoritatea membrilor NATO.
Tratatul permite avioanelor militare neînarmate ale unei ţări semnatare să efectueze zboruri de supraveghere deasupra întregului teritoriu al celorlalţi semnatari, în anumite condiţii tehnice.