Germania suspendă livrările majore de arme către Turcia

Germania a suspendat toate exporturile majore de arme către Turcia din cauza agravării situaţiei drepturilor omului din această ţară şi pe fondul amplificării tensiunilor dintre cei doi aliaţi NATO.
Un avion de luptă german decolează de la baza aeriană Incirlik din Turcia.
Un avion de luptă german decolează de la baza aeriană Incirlik din Turcia. (Sean Gallup/Getty Images)

“Am suspendat toate cererile majore (pentru exporturi de arme) pe care ni le-a trimis Turcia şi acestea chiar nu sunt puţine”, a declarat luni ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, după ce ministerul său a anunţat că un alt cuplu german a fost arestat în Turcia din motive politice.

Gabriel a precizat că Berlinul este în general obligat să trimită arme partenerului său din NATO dar, din cauza situaţiei din Turcia, astfel de măsuri sunt suspendate.

La sfârşitul săptămânii trecute, cancelarul german Angela Merkel a promis că va presa membrii UE să ia în considerare stoparea discuţiilor privind aderarea Turciei, afirmând că Ankara a abandonat legea.

Recent, Berlinul a anunţat că alţi doi cetăţeni germani fuseseră arestaţi în Turcia “din motive politice”.

Relaţiile turco-germane s-au deteriorat după ce Ankara a refuzat să permită parlamentarilor germani să viziteze personalul militar german aflat la baza aeriană de la Incirlik şi la o altă bază din Konya, Turcia, la începutul acestui an.

Anterior, Germania a blocat vizitele şi discursurile pe care înalţi oficiali turci doreau să le ţină în faţa membrilor diasporei turceşti din Berlin înaintea referendumului din Turcia din luna aprilie cu privire la reformele constituţionale, referendum care a fost câştigat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Recent, Erdogan a cerut populaţiei turce din Germania să voteze împotriva cancelarului Merkel în alegerile germane din această lună.

De asemenea, Ankara a afirmat că Germania a acordat azil unor ofiţeri suspectaţi de implicare într-o lovitură de stat eşuată care a avut loc în Turcia anul trecut.

Turcia încearcă să adere la UE încă din anul 1980, dar discuţiile oficiale de aderare au început în 2005. UE a deschis 16 din cele 35 de capitole necesare ca Turcia să se alăture blocului european dar, până acum, doar unul dintre acele capitole a fost concluzionat.

Negocierile au fost practic suspendate după ce Turcia a lansat o campanie masivă de suprimare a presupuşilor pucişti după evenimentele din vara lui 2016. UE a reacţionat puternic după ce Ankara a arestat zeci de mii de persoane – inclusiv academicieni, jurnalişti, membri ai armatei şi poliţiei, judecători şi membri ai opoziţiei –, fiind suspectaţi de presupuse legături cu tentativa de lovitură de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe