Ministrul Justiţiei din RM, despre evaluarea candidaţilor în CSM şi CSP: Suntem determinaţi să luptăm cu corupţia judiciară până la capăt

Sergiu Litvinenco, ministru al Justiţiei din R. Moldova (gov.md)
Tatiana Chiriac
10.02.2022

Este un moment foarte important pentru reformarea sistemică a justiţiei, aşteptată ani în şir de către cetăţeni, a declarat ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, în contextul adoptării de către Parlament a amendamentelor care prevăd procedura de verificare a integrităţii candidaţilor la funcţia de membru în CSM şi CSP.

„Am toată încrederea că vom reuşi să realizăm acest prim-exerciţiu, care este destul de ambiţios, dar datorită căruia vom reuşi să începem marea curăţare a justiţiei de corupţie. Este primordial să începem de sus, de la verificarea integrităţii membrilor CSM şi CSP, pentru că anume aceste două foruri decid ce fel de judecători şi procurori sunt admişi în sistem”, a menţionat ministrul Justiţiei.

Pentru ca să avem o justiţie în care oamenii să aibă încredere, iar deciziile să nu se ia pentru anumite favoruri, avem nevoie de judecători şi procurori cinstiţi, integri şi profesionişti, a subliniat acesta, notând că nu va fi deloc uşor întrucât se va opune rezistenţă din interiorul sistemului şi nu doar.

„O dovadă în acest sens este şi decizia de astăzi a socialiştilor de a părăsi şedinţa Parlamentului. Este curios, de ce nu acceptă acest pre-vetting? Îi sperie faptul că unii judecători şi procurori, care le 'apără' interesele, nu se vor mai regăsi în sistem?”, a întrebat retoric Sergiu Litvinenco.

„Nu ne vom lăsa intimidaţi de astfel de acţiuni. Suntem determinaţi să mergem înainte şi să luptăm cu corupţia judiciară până la capăt!”, a conchis ministrul Justiţiei.

Parlamentul de la Chişinău a adoptat, joi, 10 februarie, în lectură finală, măsura extraordinară de evaluare a integrităţii candidaţilor în Consiliul Superior al Magistraturii şi Consiliul Superior al Procurorilor, văzută drept un prim pas de reformă a justiţiei şi curăţare a sistemului de justiţie.

Blocul comuniştilor şi socialiştilor a criticat graba cu care majoritatea PAS a avansat acest proiect, părăsind în semn de protest sala de şedinţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor