63 de foşti procurori şi judecători din R. Moldova nu au fost admişi în avocatură fără examen

Profesia de avocat nu trebuie să găzduiască procurori şi judecători corupţi, care au intentat dosare politice sau au servit intereselor clanurilor mafiote şi nu au trecut evaluarea.
Justiţie (cna.md)
Tatiana Chiriac
09.02.2022

Comisia de Licenţiere a Uniunii Avocaţilor din R. Moldova (UAM) a respins cererile a 63 de foşti şi actuali judecători şi procurori, care au depus încă în anul trecut cereri de admitere în avocatură, după intrarea în vigoare, la 25 ianuarie curent, a modificărilor la Legea cu privire la avocatură, votată de majoritatea PAS.

Aceştia au dorit să beneficieze de amendamentele la Legea cu privire la avocatură, votată de fosta majoritate preponderent socialistă la 14 iunie 2021, care permitea eliberarea licenţei de avocat, fără examene, a celor care au absolvit Institutul Naţional al Justiţiei, studii obligatorii pentru toţi procurorii şi judecătorii, şi care au lucrat cel puţin 6 ani în sistem.

Comisia nu s-a exprimat doar în privinţa a doi candidaţi, pe motiv că unul şi-a retras cererea, iar altul nu a putut să facă act de prezenţă pe motiv de boală.

Adrian Tabârţă, preşedintele Comisiei de Licenţiere, citat de presa de la Chişinău a declarat că membrii Comisiei s-au condus de modificările operate de Parlament la 21 ianuarie anul curent.

„În dispoziţiile finale şi tranzitorii este stipulat că legea are putere retroactivă. Din acest motiv am aplicat-o, chiar dacă candidaţii au depus cereri înainte ca modificările să intre în vigoare”, a explicat acesta pentru anticorupţie.md.

Printre cei care doreau să îmbrace robele de avocaţi se numărau foşti sau actuali procurori sau judecători. Comisia de Licenţiere planificase să examineze cele 63 de cereri la 25 ianuarie, însă şedinţa a fost amânată din cauza lipsei de cvorum.

Potrivit noilor modificări legislative, judecătorii şi procurorii cu cel puţin 10 ani vechime în funcţie, care vor dori să fie admişi în avocatură, vor susţine examenul de calificare, fiind scutiţi doar de efectuarea stagiului.

Până la susţinerea examenului de calificare, persoanele respective vor fi obligate să urmeze cursuri, de cel puţin 20 de ore, în materie de deontologie profesională a avocaţilor şi de administrare a formelor de exercitare a avocaturii.

Autorii proiectului care au propus schimbarea procedurii de admitere în avocatură a procurorilor şi judecătorilor au notat că modificările la Legea cu privire la avocatură au fost necesare, având în vedere că în viitor urmează a fi adoptat un proiect de lege privind evaluarea extraordinară a procurorilor şi judecătorilor. În acest sens, era imperios necesar ca profesia de avocat să nu devină o ramură de refugiu, care să găzduiască persoanele implicate în acte de corupţie, au intentat dosare politice sau au servit intereselor clanurilor mafiote.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor