Personalul serviciilor de probaţiune din R. Moldova va fi majorat pentru a asigura monitorizarea electronică a agresorilor familiali
alte articole
Efectivul de personal al Inspectoratului Naţional de Probaţiune de la Chişinău va fi suplinit cu 20 de unităţi. Astfel, potrivit Executivului care a aprobat miercuri amendamentele, va fi asigurată monitorizarea electronică a tuturor agresorilor familiali, ceea ce va oferi mai multă protecţie şi siguranţă victimelor violenţei în familie.
„Majorarea numărului de angajaţi vine ca urmare a creşterii anuale a numărului ordonanţelor de protecţie, emise de către instanţele de judecată, dar şi a impunerii obligativităţii monitorizării electronice a agresorilor familiali cu scopul de a reduce cazurile de violenţă în familie, a preveni comiterea actelor de violenţă, a corecta şi reeduca agresorii familiali”, a declarat ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, în cadrul şedinţei de Guvern.
Monitorizarea electronică a agresorilor familiali în privinţa cărora au fost aplicate anumite măsuri de protecţie, atât în procedură penală, cât şi în procedură civilă presupune asigurarea executării efective a tuturor ordonanţelor de protecţie în regim de supraveghere 24/24 ore. Această acţiune va reduce considerabil recidiva actelor de violenţă în familie.
În 2020, autorităţile moldoveneşti au fost sesizate în aproape 13 mii de cazuri de violenţă în familie, cu peste 1.100 de cazuri mai mult decât în anul 2019 şi cu aproape 2.000 de cazuri mai mult decât în anul 2018.
În primele 9 luni ale lui 2021, 86% dintre victimele violenţei domestice au fost femei, 10% - bărbaţi, iar restul - copii. Deci, 5 din 6 victime ale violenţei domestice sunt femei.