Sergiu Litvinenco: Reforma justiţiei din RM va porni cu evaluarea integrităţii candidaţilor la funcţia de membru în CSM şi CSP

Sergiu Litvinenco, ministru al Justiţiei din R. Moldova
Sergiu Litvinenco, ministru al Justiţiei din R. Moldova (gov.md)

Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco susţine că scopul de bază al legii privind evaluarea candidaţilor la funcţia de membru în CSM şi CSP, care a fost numită pre-vetting, este „de a ne asigura că avem oameni curaţi şi integri în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi Consiliul Superior al Procurorilor (CSP)”.

În opinia acestuia, dacă în astfel de instituţii vor fi oameni corecţi şi integri, va putea fi realizată mult mai uşor reforma sistemică a justiţiei, pentru că de la aceste instituţii porneşte curăţarea sistemului de justiţie. CSM şi CSP sunt forurile care dictează toate numirile, promovările, eliberările din funcţia de judecător şi procuror.

„Esenţa legii cu privire la pre-vetting este foarte simplă: toţi candidaţii care vor aspira la funcţiile de membru în CSM şi CSP vor fi evaluaţi sub aspectul integrităţii. Astfel, cei cu averi care depăşesc cu mult veniturile lor sau au săvârşit acte ilegale pe parcursul activităţii nu vor putea ajunge membri în CSM şi CSP”, a explicat ministrul Justiţiei.

Conform proiectului de lege aprobat la 21 ianuarie, de această evaluare a integrităţii se va ocupa o comisie specială independentă, constituită din şase membri: trei membri delegaţi de fracţiunile parlamentare, proporţional numărului de mandate deţinute şi trei membri vor fi delegaţi de partenerii de dezvoltare, din rândul experţilor internaţionali din domeniul dreptului sau integrităţii.