Ministrul german de Externe: Încercările Kremlinului de a destabiliza Moldova şi Georgia se intensifică


Annalena Baerbock, ministrul german de Externe
Annalena Baerbock, ministrul german de Externe (chisinau.diplo.de)

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, acuză regimul de la Kremlin că încearcă să destabilizeze situaţia politică din Republica Moldova şi Georgia, scrie jurnal.md.

"Aceasta face parte din strategia Rusiei de a destabiliza societăţile care urmează calea europeană", a declarat şefa diplomaţiei germane într-un interviu pentru El Pais, răspunzând la întrebarea privind temerea că Georgia şi Moldova ar putea trece de partea Moscovei.

Potrivit sursei citate, Annalena Baerbock a adăugat că încercările Rusiei de a exercita influenţă în Republica Moldova şi Georgia se intensifică în ultima perioadă.

"Împărtăşim cu Moldova şi Georgia valorile europene şi le susţinem dorinţa de a trăi în pace şi libertate prin perspectiva aderării la Uniunea Europeană", a specificat ministrul de Externe al Germaniei.

În context, amintim că, recent, în presă a ajuns un plan secret întocmit de serviciul de securitate al Rusiei, FSB, în care sunt prezentate în detaliu opţiunile de destabilizare a Moldovei, inclusiv prin sprijinirea grupurilor pro-ruse, utilizarea Bisericii Ortodoxe şi ameninţarea cu întreruperea aprovizionării cu gaze naturale.

Scopul întocmirii acestui plan pare să fie zădărnicirea apropierii Moldovei de Occident care se reflectă prin relaţii mai strânse cu NATO şi o cerere de aderare la Uniunea Europeană. Documentul se referă în mod repetat la importanţa împiedicării aderării Moldovei la NATO.

Documentul stabileşte o strategie pe 10 ani pentru a (re)aduce Moldova în sfera de influenţă a Rusiei. Titlul acestuia este "Obiectivele strategice ale Federaţiei Ruse în Republica Moldova".

Printre obiectivele pe termen mediu se numără "opoziţia faţă de politică expansionistă a României în Republica Moldova" şi "opoziţia faţă de cooperarea dintre Republica Moldova şi NATO".

Documentul FSB stabileşte obiective pe termen lung, inclusiv "crearea unor grupuri de influenţă pro-ruse stabile în cadrul elitelor politice şi economice din Republica Moldova" şi "formarea unei atitudini negative faţă de NATO".