Ministrul Culturii: Cioloş nu şi-a asumat încă dosarul Roşia Montană în UNESCO!

Dacă depunerea dosarului Roşia Montană la UNESCO nu se va face acum, cu asumarea actualului Guvern, şansele ca acest lucru să se mai întâmple în următoarea guvernare - o guvernare PSD - scad considerabil atrage atenţia Corina Şuteu.
Corina Suteu(Ministrul Culturii) (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
26.12.2016

Ministerul Culturii a pregătit cel mai solid dosar de până acum al României la UNESCO: „Peisajul cultural minier de la Roşia Montană”, scrie, pe Facebook, ministrul Culturii, Corina Şuteu, atrăgând atenţia că, deşi dosarul a fost înmânat Delegaţiei României la UNESCO de la Paris, pe 9 decembrie 2016, acesta nu a fost (încă) asumat de Primul Ministru.

Ori, asumarea din partea lui Cioloş ar fi ultimul pas de care mai depinde înscrierea sa oficială pe agenda UNESCO şi recunoaşterea internaţională a Roşiei Montane ca sit unic în lume.

"Îmi exprim îngrijorarea profundă că dacă depunerea dosarului Roşia Montană la UNESCO nu se va face acum, cu asumarea actualului Guvern, şansele scad major ca acest lucru să se mai întâmple în următoarea guvernare. Consider că asumarea dosarului Roşia Montană în UNESCO este o responsabilitate pe care o avem faţă de comunitatea locală, faţă de aşteptările societăţii civile, faţă de comunitatea ştiinţifică naţională şi internaţională care s-a implicat în realizarea acestui demers”, adaugă Corina Şuteu.

În opinia ministrului, "şansa pe care o are acum Roşia Montană se situează într-o fereastră restrânsă de oportunitate" iar neasumarea dosarului la nivel de Premier în timpul scurt rămas până la numirea noului Guvern aruncă recunoaşterea Roşiei Montane pe lista UNESCO într-un orizont incert.

Reamintim că postarea Corinei Şuteu vine la scurtă vreme după ce fostul ministru al Culturi, Vlad Alexandrescu, actualmente senator USR şi colegul său de partid şi Parlament, Mihai Goţiu, i-au cerut premierului Cioloş ca, înainte de sfârşitul mandatului, să finalizeze "un proiect extrem de important" pentru români şi România, respectiv depunerea dosarului sitului Roşia Montană pentru clasificarea pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

"Cunoaştem faptul că specialiştii de la Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), precum şi cei din Ministerul Culturii au reuşit ca printr-o dedicare extraordinară să finalizeze în mai puţin de un an dosarul de includere a Roşiei Montane pe Lista UNESCO, iniţiat în timpul mandatului d-nului Vlad Alexandrescu. Finalizarea dosarului, atât în privinţa conţinutului, cât şi a procedurilor, a fost, de altfel, confirmată public de către actualul ministru al Culturii, Corina Şuteu, într-o conferinţă de presă susţinută luni, 19 decembrie 2016. Cu stupefacţie am aflat însă că reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi ai INP, împreună cu ambasadorul României la UNESCO, Adrian Cioroianu, au ajuns şi au prezentat acest dosar reprezentanţilor UNESCO de la Paris, săptămâna trecută, dar nu au primit undă verde să-l depună!", scriau, pe 21 decembrie, Alexandrescu şi Goţiu, într-o scrisoare deschisă către Cioloş. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

Pe de altă parte, în cursul zilei de astăzi, alpinistul Alex Găvan îl felicită pe Cioloş pentru faptul că în punctul de vedere al Guvernului pe tema proiectului de lege vizând interzicerea mineritului cu cianuri, acesta a propus instituirea unui moratoriu privind utilizarea tehnologiilor pe bază de cianuri pentru 10 ani cu o clauză de revizuire după 5 ani, sub condiţiile efectuării unor temeinice studii de impact şi de mediu. Mai multe informaţii, aici


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor