Ministrul Culturii anunţă soluţii pentru restaurarea hanului Solacolu
alte articole
Ministerul Culturii a făcut un parteneriat cu proprietarii Hanului Solacolu, clădire monument istoric, pentru a putea accesa fondurile europene necesare restaurării, a declarat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pentru hotnews.ro.
Clădirea, amplasată pe Calea Moşilor din Capitală, este de peste 10 ani în paragină, acum aflându-se în pericol de colaps. Proprietarii nu dispun de fondurile necesare pentru a o restaura însa din bani europeni s-ar putea lua până la 5 milioane de euro în acest scop.
"I-am chemat pe proprietarii hanului la Ministerul Culturii şi am găsit soluţia să salvăm clădirea. Ei şi-au făcut o asociaţie şi am stabilit să facem un parteneriat cu Ministerul Culturii. În baza acestui parteneriat putem accesa până la 5 milioane de euro pe POR, axa 5.1 pentru restaurare. Clădirea este monument istoric şi se pot accesa fonduri pe acest program. S-au scos deja ghidurile. Proprietarii au deja studiul istoric şi proiectul de restaurare şi vor depune dosarul pentru obţinerea finanţării. Ministerul Culturii va cofinanţa proiectul, acea mică parte, şi vom avea în schimb un spaţiu cultural la parterul hanului", a explicat ministrul Vlad Alexandrescu.
Hanul Solacolu a fost retrocedat proprietarilor de drept în 2003, după mai mulţi ani de procese cu statul, însă până în 2008 clădirea a fost sălaş pentru oamenii străzii, ajungând într-o fază avansată de degradare, arată sursa citată. După ce au intrat în posesia bunului, proprietarii au declarat că ar vrea să restaureze hanul, însă nu au bani.
"Ni s-a luat o clădire salubră, o clădire decentă în centrul Bucureştiului şi ni s-a dat înapoi o groapă de gunoi. Am alcătuit un proiect de reabilitare a clădirii, de redare a funcţionalităţii ei. Realizarea acestui proiect implică o sumă foarte mare de bani pe care nu o avem. Am încercat să găsim investitori însă nu am găsit", declara moştenitorul clădirii pentru stirileprotv.ro, în 2010, după ce acoperişul Hanului Solacolu s-a prăbuşit, iar subiectul a ajuns în atenţia presei.
Reprezentanţii Primăriei Capitalei au declarat în mai multe rânduri că nu pot investi într-o proprietate privată.
Articolul integral poate fi citit aici