Ministerul Justiţiei al RM va achita sute de mii de lei unui deţinut pentru condiţiile inumane din Penitenciarul nr. 13

Guvernul RM trebuie să construiască cât mai rapid un nou penitenciar, îmbunătăţind asistenţa medicală în instituţiile de detenţie, dar şi să prevină aplicarea abuzivă a arestului, afirmă avocatul Promo-LEX.
Ştefan Sârbu
04.05.2018

alte articole

Penitenciarul nr.13 din Chişinău (facebook.com)
Ştefan Sârbu
04.05.2018

Ministerul Justiţiei din Republica Moldova, din resursele bugetului de stat, trebuie să-i achite unui fost deţinut, suma de 120 000 lei MD drept prejudicii morale pentru detenţia în condiţii inumane şi degradante din Penitenciarul nr. 13 din Chişinău, în baza unei decizii a Curţii de Apel Chişinău. Deţinutul Adrian Repeşcu s-a aflat în instituţia respectivă de detenţie pe parcursul a 7 ani. Decizia instanţei este definitivă şi urmează obligatoriu a fi executată.

În context, Asociaţia Promo-LEX constată că hotărârea este printre puţinele decizii ale instanţelor din R. Moldova care decid acordarea de despăgubiri pentru condiţiile proaste de detenţie în cuantumul comparabil cu jurisprudenţa CEDO.

Cu toate acestea, avocatul asociaţiei, Vadim Vieru, menţionează că acordarea unor sume mari nu reprezintă un remediu eficient în toate cazurile, iar Guvernul moldovean trebuie să ia măsuri urgente pentru a îmbunătăţi condiţiile de detenţie prin construirea în termeni cât mai rapizi a unui nou penitenciar, îmbunătăţirea asistenţei medicale în sistemul penitenciar şi întreprinderea măsurilor pentru a preveni aplicarea abuzivă a arestului, aşa cum a recomandat Comitetul ONU pentru prevenirea torturii.

Potrivit Promo-LEX, Penitenciarul nr. 13 din Chişinău a fost vizitat de trei ori (2015, 2009, 2007) de către delegaţiile Comitetului European de Prevenire a Torturii şi a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane şi Degradante (CPT) care au înaintat Guvernului de la Chişinău o serie de recomandări menite să amelioreze situaţia deţinuţilor, însă, până în prezent situaţia a rămas neschimbată. Problemele sistemice rămân a fi: suprapopularea penitenciarului, hrana de calitate proastă şi lipsa asistenţei medicale eficiente.

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, a precizat, în rapoartele sale, că din toate cele 17 penitenciare din RM, niciunul nu corespunde cerinţelor instituţiei de detenţie. Mai mult, acesta a recomandat în repetate rânduri sistarea activităţii Penitenciarului nr.13. Concluziile sale au fost reconfirmate în şedinţa instanţei de fond prin înscrisul probatoriu al Oficiului Ombudsmanului din Moldova, anexat la materialele dosarului Repeşcu.

De menţionat că şi în rapoartele anterioare, Promo-LEX a atenţionat asupra condiţiilor de detenţie proaste din Penitenciarul nr. 13 şi alte penitenciare din ţară. Datele statistice arată că rata de încarcerare la 100.000 de locuitori este una foarte mare (220 de deţinuţi la 100.000 de locuitori, în comparaţie cu media europeană de 140 de deţinuţi la 100.000 de locuitori). În prezent, în Penitenciarul nr. 13 sunt deţinute 1100 de persoane, deşi capacitatea instituţiei de detenţie este de 500 de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor