Pe numele avocatei Ana Ursachi a fost eliberat mandat de arestare

Redeschiderea cauzei penale din 1997 reprezintă o comandă politică, deoarece în calitate de avocat am apărat mai mulţi rivali ai guvernării, inclusiv politicieni, afirmă Ana Ursachi.
Ana Ursachi, avocat
Ana Ursachi, avocat (facebook.com)

Judecătoria Chişinău a emis joi mandat de arest pe numele avocatei şi activistei Ana Ursachi, care în prezent este refugiată în străinătate. Decizia vine la mai bine de un an de când procurorul de caz a depus un demers în acest sens.

Eduard Rudenco, unul dintre apărătorii activistei, afirmă că nu a fost citat în şedinţa de judecată, iar clienta sa a fost reprezentată de un avocat din oficiu.

De menţionat că Procuratura Generală a RM a redeschis un dosar, în care Ana Ursachi este acuzată de implicare în asasinarea unei femei în 1997 pentru deposedarea de apartament. Aceasta respinge acuzaţiile şi declară că redeschiderea cauzei penale reprezintă o comandă politică, deoarece în calitate de avocat a apărat mai mulţi rivali ai guvernării, inclusiv politicieni.

Potrivit jurnal.md, infracţiunea ar fi fost comisă în 1997 de către un individ, care ar fi minţit mai multe persoane şi le-ar fi lăsat fără apartamente. În prezent, dosarul se află la faza de urmărire penală şi nu se cunoaşte când va fi expediat în judecată.

Recent, un grup de eurodeputaţi şi-a exprimat indignarea faţă de persecuţiile politice înregistrate în ultima perioadă în R. Moldova, transmiţând un demers procurorului general Eduard Harunjen, care îi vizează pe avocata Ana Ursachi, judecătoarea Domnica Manole, activiştii Alexei Alexeev şi Alexandru Machedon etc.

Apărătorii Anei Ursachi au anunţat că vor contesta decizia primei instanţe la Curtea de Apel.