Promo-LEX: Rusia nu recunoaşte 10 hotărâri CEDO privind încălcarea drepturilor omului în Transnistria

Sub auspiciile proceselor de negocieri, deseori autorităţile R. Moldova evită să întreprindă acţiuni reale pentru a face situaţia reclamanţilor din Transnistria mai bună, afirmă Alexandru Postică.
Sediul CEDO în Strasbourg, Franţa.
Sediul CEDO în Strasbourg, Franţa. (Captură Foto)

Asociaţia Promo-LEX de la Chişinău a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că doar trei din totalul de 13 hotărâri ale Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) privind încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană au fost până acum executate. În toate trei cazuri, Rusia, condamnată la CEDO, a achitat compensaţiile victimelor, suma ridicându-se la aproape 1 milion de euro. Alte 1 milion 400 de mii de euro, Federaţia Rusă refuză să le achite nerecunoscându-şi vina.

Directorul executiv al Asociaţiei Promo-LEX, Ion Manole, a menţionat că recunoaşterea de către CEDO a guvernului rus responsabil pentru încălcarea drepturilor în regiunea transnistreană nu eliberează Republica Moldova de responsabilităţi. Mai mult, Moldova a fost condamnată odată cu Federaţia Rusă în două din cele 13 hotărâri CEDO.

În context, avocatul Promo-LEX Alexandru Postică, citat de Radio Europa Liberă, a ţinut să atenţioneze că doar la activul asociaţiei există circa 40 de dosare pendinte deja pentru emiterea hotărârilor de către CEDO, iar în multe dintre aceste dosare au fost semnalate şi lacune în cazul autorităţilor constituţionale ale RM. „Poziţia actuală nu este tocmai corectă, fiindcă sub auspiciile acelor procese de negocieri de multe ori autorităţile constituţionale evită să întreprindă acţiuni reale menite să facă situaţia reclamanţilor mai bună într-o oarecare măsură.”

Cele mai încălcate drepturi în regiunea transnistreană sunt cele la libera circulaţie, la educaţie şi la proprietate. Parte din deciziile CEDO vizează şi condiţiile inumane de detenţie, relele tratamente şi tortura. Avocata Nadejda Hriplivîi constată că nu există mecanisme eficiente de protecţie a drepturilor omului în regiune, iar cei care le încalcă nu sunt traşi la răspundere.