Deputat PLDM: Domnica Manole nu se înscrie în sistemul judecătoresc putred de corupt
alte articole
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din Republica Moldova a respins în şedinţa de marţi cererea ex-judecătoarei Domnica Manole privind anularea Hotărârii CSM din 4 iulie 2017 prin care a fost declarată incompatibilă cu funcţia de magistrat şi eliberată din funcţie în baza avizelor negative ale Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS).
După finalizarea deliberării, preşedintele CSM, Victor Micu a anunţat că cererea de restabilire în funcţie a magistratei a fost respinsă ca fiind neîntemeiată. Decizia CSM poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiţie în termen de 15 zile.
Domnica Manole şi-a întemeiat solicitarea de a fi repusă în funcţia de judecător în baza Hotărârii Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM) din 5 decembrie 2017, prin care au fost declarate neconstituţionale normele legii privind verificarea titularilor şi a candidaţilor la funcţii publice, în partea ce se referă la verificarea candidaţilor la funcţia de judecător şi a judecătorilor în exerciţiu. De menţionat că îndeosebi în baza acestor prevederi legale SIS a prezentat avize negative, iar la 4 iulie 2017, magistrata a fost declarată de către CSM incompatibilă cu funcţia şi demisă.
Notabil este faptul că în privinţa Domnicăi Manole nu a existat nicio hotărâre a Colegiului disciplinar sau o sentinţă irevocabilă care să dovedească cele incriminate de SIS.
În cadrul şedinţei de marţi, fosta judecătoare a Curţii de Apel Chişinău a acuzat membrii Consiliului că i-au regizat un proces de inchiziţie, menţionând totodată că CSM nu avea dreptul să o demită din funcţie fără a avea la bază o hotărâre a Colegiului disciplinar. ”Eu nu am avut posibilitatea să mă apăr. Nu am văzut acuzaţiile care îmi sunt aduse decât în ziua examinării cauzei în şedinţa CSM. E ca şi cum m-aţi fi condamnat cu sentinţă fără a-mi înainta învinuirea.”
Cristi Danileţ, judecător şi fost membru al CSM din România, a declarat recent într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că Domnica Manole a fost înlăturată în mod abuziv din justiţia moldovenească, CSM nefiind în drept să înlăture oamenii din sistemului judecătoresc decât în urma unei anchete disciplinare efectuate de către Inspecţia judiciară sau Colegiul disciplinar.
În context, deputata PLDM Maria Ciobanu a ţinut să sublinieze că îi ”înţelege perfect” pe magistraţii de la CSM. Domnica Manole nu se înscrie în sistemul judecătoresc putred de corupt, de aceea doar la CEDO va putea găsi dreptatea. ”Magistraţii moldoveni sunt de o singură credinţă şi ea se cheamă Plahotniuc!”
Amintim că, pe 31 mai 2016, membrii CSM au dat acordul ca Domnica Manole să fie cercetată penal pentru că a adoptat o hotărâre prin care a obligat Comisia Electorală Centrală (CEC) să iniţieze referendumul republican privind alegerea preşedintelui ţării de către cetăţeni, la iniţiativa Platformei Demnitate şi Adevăr. Potrivit sesizării depuse la CSM de către procurorul general, judecătoarea s-ar face vinovată de emiterea unei decizii ilegale şi depăşirea competenţelor prin faptul că şi-a permis interpretarea Constituţiei.
Ulterior, pe 4 iulie 2017, CSM a hotărât să o elibereze din funcţie pe Domnica Manole în baza avizelor consultative ale SIS care ar fi constatat existenţa unor factori de risc în activitatea magistratei, dar şi pentru faptul că ar fi comunicat cu părţi din mai multe dosare. Ulterior, Domnica Manole a depus o sesizare la CCM privind verificarea constituţionalităţii prevederilor legii care oferă SIS atribuţii de verificare a judecătorilor. CCM a admis sesizarea constatând, între altele, că efectuarea controlului integrităţii funcţionarilor publici şi a demnitarilor de către SIS reprezintă o ingerinţă în drepturile fundamentale la viaţă intimă, familială şi privată şi a secretului corespondenţei.