Curtea Constituţională nu i-a făcut dreptate lui Băsescu în cazul cetăţeniei RM. Şalaru: Guvernanţii arată duplicitate faţă de România

Aflarea unei persoane sub urmărire penală, constituie, fapt pertinent pentru refuzul acordării sau retragerii cetăţeniei RM, a constatat CCM la examinarea sesizării privind legalitatea normelor folosite de Dodon la retragerea cetăţeniei lui Băsescu.
Traian Băsescu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Ştefan Sârbu
26.04.2018

Preşedintele Partidului Unităţii Naţionale (PUN), Anatol Şalaru susţine că Traian Băsescu ar fi devenit inamicul public al întregii clase politice din Republica Moldova care ar folosi din plin instituţiile statului doar pentru a-i stopa activitatea politică. Declaraţiile liderului PUN vin în contextul hotărârii Curţii Constituţionale (CCM) de respingere a sesizării unor deputaţi privind declararea neconstituţională a normelor legale în baza cărora Igor Dodon i-a retras cetăţenia moldovenească fostului lider de la Cotroceni.

”După Igor Dodon, care i-a retras cetăţenia moldovenească preşedintelui Băsescu, exclusiv din motive politice, după ce vestita justiţie moldovenească i-a respins solicitarea de anulare a decretului ilegal al lui Dodon, Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) ”consfinţeşte” şi ea abuzul împotriva preşedintelui Traian Băsescu”, menţionează Anatol Şalaru precizând că prin decizia sa CCM girează un abuz şi o nedreptate la adresa fostului preşedinte al României. ”Nu preşedintelui Băsescu i se face o nedreptate, ci României.”

Preşedintele PUN consideră că atitudinea instituţiilor R. Moldova faţă de Traian Băsescu arată duplicitatea actualei puteri faţă de România. ”Vlad Plahotniuc şi PD, atacurile unor partide pro-europene şi unioniste la adresa lui Traian Băsescu arată adevărata lor opinie faţă de România.”

Şalaru notează în context, că întreaga clasă politică moldovenească de la Dodon la Ghimpu s-au unit împotriva lui Traian Băsescu. ”Păcat că această unire anti-Băsescu nu este şi în favoarea cetăţenilor R.Moldova ci doar a lor, a celor care sub slogane nu vor decât accesul la resursele statului falimentar Republica Moldova.”

Menţionăm că la 29 martie 2018, CCM a reţinut în decizia sa că sesizarea deputaţilor Artur Gutium şi Vladimir Cernat privind controlul constituţionalităţii a doua sintagme din Legea cetăţeniei R. Moldova care au stat la baza retragerii cetăţeniei lui Traian Băsescu de către Igor Dodon nu întruneşte condiţiile de admisibilitate pentru exercitarea controlului constituţionalităţii şi nu poate fi acceptată pentru examinare în fond, punctând că motivele refuzului de acordare a cetăţeniei prevăzute la articolul 20 din Lege, inclusiv faptul aflării persoanei sub urmărire penală, constituie, cu certitudine, fapte pertinente pentru refuzul acordării sau pentru retragerea cetăţeniei.

”Curtea constată că argumentele autorilor potrivit cărora Legea cetăţeniei nu prevede un remediu împotriva refuzului de acordare a cetăţeniei sau retragerii cetăţeniei atunci când persoana este scoasă ulterior de sub urmărire penală sau achitată nu constituie o problemă de constituţionalitate. Mai mult, Curtea relevă că impunerea condiţiei de a nu se afla sub urmărire penală este aplicabilă numai la momentul examinării cererii de acordare a cetăţeniei. Prin urmare, în cazul scoaterii de sub urmărire penală sau al achitării, persoana poate solicita în mod repetat acordarea cetăţeniei”, se mai conchide în decizia CCM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor