Procurorul General al RM: Justiţia cu uşile închise exclude elementele de presiune, interpretări sau amestec

Printre provocările cu care s-a confruntat Procuratura Generală a RM pe parcursul anului 2017 sunt deficitul de cadre, pregătirea insuficientă a ofiţerilor de urmărire penală, cauze penale lăsate nelucrare etc., afirmă Eduard Harunjen.
Deputaţi moldoveni examinează raportul Procuraturii Generale pentru 2017 (parlament.md)
Ştefan Sârbu
02.05.2018

Raportul Procuraturii Generale a Republicii Moldova pe anul 2017 a fost examinat miercuri în cadrul unei şedinţe comune a Comisiei juridice, numiri şi imunităţi şi Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului.

Potrivit raportului prezentat în faţa deputaţilor de către Procurorul General Eduard Harunjen, în 2017, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 35 581 de infracţiuni, nivelul criminalităţii înregistrând o scădere în proporţie de 15%. O tendinţă nouă pentru situaţia din ţară a fost participarea cetăţenilor moldoveni în calitate de mercenari la conflictele militare regionale, acest lucru reprezentând o provocare pentru securitatea naţională şi regională.

La întrebarea deputatului PLDM, Tudor Deliu de ce procuratura insistă ca dosarele de rezonanţă (Filat, Şor, Chirtoacă etc.) să fie examinate cu uşile închise, Harunjen a răspuns că procedura este legală şi chiar dacă societatea are dreptul la o justiţie, aceasta trebuie exercitată într-un mediu adecvat şi într-o formă obiectivă fără elemente de presiune, interpretări sau amestec. ”Cunoaşteţi foarte bine care era impactul mediatizării inadecvate şi cum erau rupte din context diferite depoziţii date de unii participanţi la proces, până la urmă justiţia fiind transformată în spectacol.”

De menţionat că întrebarea lui Tudor Deliu: ”Care este opinia procuraturii la comentariile ONU şi UE referitor la dosarul judecătoarei Domnica Manole?” nu a primit răspuns din partea Procurorului General fiind scoasă de către preşedinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Raisa Apolschii.

Procurorul General a remarcat în context că multe dosare legate de frauda bancară sunt deja în instanţa de judecată şi îşi aşteaptă verdictul final. Cu toate acestea şi până în prezent continuă intentarea dosarelor penale beneficiarilor de credite neperformante, stabilite tardiv datorită administrării frauduloase a băncilor.

Raportul procuraturii mai relevă că procurorii, în 2017, au condus urmărirea penală în 54 093 de cauze, cercetările fiind încheiate pe 24 535 de cauze, iar în instanţă fiind expediate 14 338 de cauze penale. Printre provocările cu care s-ar fi confruntat instituţia pe parcursul anului se numără deficitul de cadre, pregătirea insuficientă a ofiţerilor de urmărire penală, cauze penale lăsate în nelucrare, precum şi adoptarea unor soluţii declarate ulterior ilegale.

Pentru 2018, Procuratura Generală a RM îşi propune să intensifice colaborarea cu organele de drept naţionale şi internaţionale în vederea investigării, contracarării şi destructurării grupurilor criminale specializate în diferite domenii, asigurarea justiţiei prietenoase copilului, aplicarea consecventă a prevederilor legale referitoare la investigaţiile financiare, identificarea unor soluţii noi şi viabile pentru reducerea fenomenului tergiversării judecării cauzelor penale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor