Ministerul Apărării leton susţine că acuzaţiile de corupţie ar putea fi o campanie de dezinformare

Sediul Ministerului leton al Apărării, în Riga. (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
21.02.2018

Acuzaţiile de corupţie care au dus la suspendarea, marţi, a guvernatorului Băncii Centrale a Letoniei ar putea face parte dintr-o campanie de dezinformare ce urmăreşte să afecteze încrederea în ţară şi să influenţeze alegerile din luna octombrie, a declarat Ministerul Apărării din Letonia.

Ministerul nu a precizat cine s-ar putea afla în spatele a ceea ce numit a fi o “operaţiune dură a agenţiilor de informaţii din afară”, însă a susţinut că aceasta este “identică în ceea ce priveşte structura şi executarea” cu alte campanii care au avut loc înaintea recentelor alegeri din Franţa, Germania şi Statele Unite.

Pentru acele campanii a fost învinuită Rusia, care neagă că ar fi implicată în alegerile din Occident. Kremlinul nu a putut fi găsit să răspundă apelurilor de a face comentarii pe subiect marţi seara, iar Ministerul rus de Externe a afirmat că nu comentează situaţia pe moment.

Declaraţia Ministerului leton al Apărării, în limba engleză, a fost publicată după o serie de acuzaţii de corupţie şi contra-acuzaţii care au zguduit sectorul financiar al statului baltic din zona euro. Letonia are strânse legături cu Rusia.

Trezoreria americană a acuzat cel de-al treilea creditor al Letoniei, ABLV Bank, că a fost implicată în spălare de bani şi ar fi fost implicată în încălcarea sancţiunilor aplicate Coreei de Nord. După lansarea acestor acuzaţii, BCE a îngheţat toate plăţile băncii ABLV.

Citând acele evenimente, Ministerul Apărării a afirmat: “Există o mare posibilitate ca aceasta să fie o operaţiune amplă a serviciilor de informaţii din afara ţării şi încearcă să demonstreze că Letonia nu este un aliat de încredere”.

Ministerul a declarat că operaţiunea, care probabil este în defăşurare, urmăreşte probabil să influenţeze afacerile interne ale Letoniei şi alegerile parlamentare din luna octombrie.

Guvernatorul Băncii Centrale a Letoniei şi membru al consiliului de conducere al Băncii Centrale Europene (BCE), Ilmars Rimsevics, a fost arestat sâmbătă de către Agenţia pentru Anticorupţie, fiind suspectat de acceptarea unei mite în valoare de peste 100.000 de euro, fapt care i-a determinat pe premierul leton şi pe preşedintele ţării să ceară demisia lui Rimsevics.

Plângerea împotriva lui Rimsevics a fost făcută de micul creditor leton Norvik Bank, a precizat premierul Maris Kucinskis. Proprietarul băncii este cetăţeanul rus Grigori Guselnikov, care locuieşte în Marea Britanie.

Rimsevics a declarat că este victima unei campanii de calomniere din cauza faptului că se află în fruntea unei acţiuni de curăţare a corupţiei din sectorul bancar. El a adăugat că nu va demisiona din funcţia de guvernator al Băncii Centrale letone.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor