Rusia desfăşoară rachete capabile nuclear Iskander în enclava Kaliningrad

Sistem rusesc de rachete balistice Iskander-M. (Yuri Smityuk/TASS/Getty Images)
Andrei Popescu
06.02.2018

Rusia a trimis rachete avansate capabile nuclear Iskander în cea mai vestică regiunea a sa Kaliningrad, care se învecinează cu ţările baltice, Polonia şi Lituania, într-o mişcare evidentă de a contracara comasarea militară americană în regiune.

Agenţia rusă de ştiri RIA Novosti l-a citat pe Vladimir Şamanov, liderul Comisiei de Apărare din camera inferioară a Parlamentului rus, afirmând luni că sisteme de rachete Iskander au fost trimise în Kaliningrad. Totuşi, oficialul rus nu a precizat numărul rachetelor şi perioada de timp pentru care au fost trimise în acea regiune.

“Da, au fost trimise. Desfăşurarea de infrastructură militară străină intră în mod automat pe lista noastră de priorităţi”, a precizat Şamanov.

Rusia a mai trimis în trecut rachete Iskander în enclava baltică o perioadă de timp pentru exerciţii militare şi ca răspuns la comasarea militară americană în apropierea graniţei sale vestice.

Iskander - un sistem mobil de rachete balistice numit SS-26 Stone de NATO - are o rază operaţională de până la 500 km şi rachetele pot fi echipate cu focoase convenţionale sau nucleare.

Într-o reacţie rapidă la desfăşurarea rachetelor Iskander, preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a afirmat că rachetele vor fi staţionate permanent şi a acuzat Moscova că prezintă un pericol pentru “jumătate” din capitalele Europei.

Rusia este îngrijorată de extinderea NATO la graniţa sa, unde alianţa militară condusă de SUA a desfăşurat aproximativ 4.000 de soldaţi, inclusiv patru grupuri de luptă, în Estonia, Lituania, Letonia şi Polonia în ultimii câţiva ani.

Răspunzând mişcărilor NATO, Kremlinul a desfăşurat câteva exerciţii militare pentru a menţine starea de pregătire a forţelor sale militare, în timp ce unele state NATO au precizat că acele exerciţii sunt un semn că Rusia are intenţii agresive şi nu defensive.

Moscova consideră comasarea militară a NATO în apropierea frontierelor sale drept o ameninţare pentru securitatea naţională şi acuză alianţa că alimentează frica pentru a justifica creşterea cheltuielilor militare în statele membre.

Estul Ucrainei a fost scena unui conflict armat începând cu aprilie 2014, între trupele guvernamentale ale Kievului şi forţele separatiste susţinute de Rusia. La începutul aceluiaşi an, Moscova a anexat, printr-un referendum considerat ilegal şi nerecunoscut de Ucraina şi aliaţii săi, peninsula ucraineană Crimeea. Criza din estul Ucrainei, cunoscut sub numele de Donbas, a provocat moartea a peste 10.000 de persoane şi strămutarea altor peste 1 milion.

Kievul, NATO şi UE au învinuit Rusia de implicare directă cu luptători şi armament în conflictul est-ucrainean, însă Moscova a negat vehement acuzaţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor