Estonia şi Rusia fac schimb de spioni condamnaţi şi graţiaţi

(Captură Foto)
Andrei Popescu
11.02.2018

Estonia şi Rusia au făcut un schimb de spioni condamnaţi după ce aceştia au primit graţieri prezidenţiale, au afirmat autorităţile estone.

Oficiali au declarat sâmbătă că omul de afaceri eston Raivo Susi a fost schimbat pentru cetăţeanul rus Artiom Zincenko la punctul de frontieră Koidula, din sud-estul Estoniei.

“Statul eston îşi ajută cetăţenii oricând poate să o facă”, a precizat Arnold Sinisalu, şeful forţelor de poliţie responsabile cu securitatea de stat a ţării baltice.

“Estonia a deportat în Rusia spionul care a comis o infracţiune aici şi, astfel, omul de afaceri eston se poate întoarce la cei dragi după ce a fost închis pentru o lungă perioadă de timp în Rusia”.

Bărbatul eston a fost arestat pe un aeroport din Moscova în februarie 2016, fiind acuzat de spionaj în legătură cu presupuse acţiuni întreprinse în perioada 2004-2007. El a fost condamnat în 2017 la 12 ani într-o închisoare de maximă securitate.

Susi, co-proprietar a două companii implicate în vânzări şi reparaţii de avioane, se afla în drum spre o ţară din Asia centrală în momentul arestării.

Zincenko a fost condamnat la cinci ani de închisoare de o instanţă din Tallinn în 2017, fiind acuzat de spionaj pentru serviciul militar de informaţii (GRU) al Rusiei.

Zincenko, care a locuit în Estonia din 2013, a fost găsit vinovat de colectare şi transmitere de informaţii care au compromis securitatea naţională a Estoniei.

Autorităţile din Estonia, Letonia şi Lituania – toate fiind membre NATO şi foste republici sovietice – şi-au manifestat îngrijorarea cu privire la intenţiile Moscovei în regiune, în special după ce aceasta a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi a decis să susţină separatiştii din estul Ucrainei.

În mai 2017, Ministerul eston de Externe a anunţat că a expulzat doi diplomaţi ruşi, fără să dea detalii.

Baltic News Service a anunţat că cei doi diplomaţi ruşi sunt Dmitri Kazionnov, consul general al Rusiei în oraşul Narva, situat la graniţa dintre Estonia şi Rusia, şi consulul Andrei Surgaiev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor