Banca Centrală a Letoniei cuprinsă de haos după ce BCE blochează plăţile celei de-a treia bănci a ţării
alte articole
La o zi după ce guvernatorul Băncii Centrale a Letoniei şi membru al consiliului de conducere al Băncii Centrale Europene (BCE), Ilmars Rimsevics, a fost arestat sâmbătă de către Agenţia pentru anticorupţie, fiind suspectat de acceptarea unei mite în valoare de peste 100.000 de euro, fapt care i-a determinat pe premierul leton şi pe preşedintele ţării să ceară demisia lui Rimsevics, BCE a îngheţat toate plăţile celei de-a treia bănci a Letoniei, ABLV. Măsura a fost luată după acuzaţiile lansate de SUA că banca a spălat miliarde de dolari sub formă de fonduri ilegale, inclusiv pentru companii asociate cu programul nord-coreean de rachete balistice, care este interzis de ONU.
Problemele au început în 14 februarie, când Letonia a început să investigheze ABLV în legătură cu suspiciuni referitoare la efectuarea unor tranzacţii ilegale privind sistemele de arme ale Coreei de Nord. Investigaţia a fost lansată după ce Departamentul Trezoreriei americane a acuzat banca letonă în 13 februarie de “spălare de bani la nivel instituţionalizat, practică pe care a transformat-o într-unul dintre pilonii activităţii sale”, lucru care a împiedicat banca să deschidă un cont în SUA.
Această decizie a transformat imediat ABLV într-un paria în faţa celorlalte instituţii financiare, banca letonă având practic accesul blocat la fluxurile de dolari şi fonduri venite dinspre cea mai importantă piaţă a lumii. Astfel, ABLV a fost forţată să se bazeze exclusiv pe BCE ca sursă unică de fonduri.
După cum a precizat Wall Street Journal, în propunerea de interdicţie privind ABLV, Trezoreria SUA a afirmat că banca letonă a gestionat tranzacţii pentru clienţi conectaţi la un anumit număr de companii şi instituţii nord-coreene supuse de mult timp sancţiunilor internaţionale. Printre acestea se numără Banca de Comerţ Exterior a Coreei de Nord, instituţie care administrează veniturile în valute străine ale Phenianului, venituri despre care oficiali americani şi ONU susţin că sunt alocate în mod direct programelor nord-coreene de rachete balistice şi arme nucleare.
ABLV, cel de-al treilea creditor de active al Letoniei, are sediul în Riga, însă dispune de un birou în Luxemburg şi o filială în SUA. De asemenea, banca este controlată în mod direct de BCE pe baza unui nou sistem de supervizare a băncilor zonei euro ce a fost introdus în timpul recentei crize financiare. Sistemul prevede că autorităţile naţionale rămân responsabile de aplicarea legilor privind spălarea banilor.
Luni dimineaţă, situaţia ABLV s-a înrăutăţit atunci când BCE a declarat că a cerut Agenţiei letone de supervizare bancară să impună un moratoriu asupra celei de-a treia bănci a ţării, care îngheaţă toate plăţile băncii privind datoriile sale.
“În ultimele zile s-a înregistrat o deteriorare semnificativă a poziţiei financiare a băncii”, a precizat BCE într-o declaraţie.
“A fost necesar un moratoriu ţinând cont de faptul că instituţia financiară lucrează cu Banca Centrală a Letoniei, iar autorităţile vor aborda situaţia curentă”, se precizează în declaraţia BCE.
Între timp, constatând că ar putea fi iminentă o panică bancară, Banca Centrală a Letoniei a afirmat că a acordat un credit de 97,5 milioane de euro băncii ABLV ca urmare a cererii aceasteia.
De asemenea, după cum a precizat Wall Street Journal, poliţia letonă a anunţat luni că a lansat o investigaţie penală asupra unei plângeri potrivit căreia un oficial de rang înalt din sectorul financiar al Letoniei a luat mită de la un om de afaceri rus, Grigori Guselnikov. Numele oficialului leton nu a fost dat publicităţii. Poliţia de stat a anunţat ancheta la o conferinţă de presă comună cu Agenţia letonă pentru anticorupţie, când au fost dezvăluite detalii ale investigaţiei lansate asupra lui Rimsevics.
Şi aici este punctul în care această criză bancară s-ar putea răspândi dincolo de ABLV: Guselnikov este cel mai mare acţionar al AS Norkiv Banka, un alt creditor leton care a depus o cerere de arbitraj împotriva Letoniei la o divizie a Băncii Mondiale în decembrie 2017. Banca s-a plâns de “tratament incorect, arbitrar, motivat necorespunzător şi nerezonabil din partea autorităţilor letone”.